onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kreativ kamp om semesterkassorna

Publicerad: 26 juni 2020, 06:38

Nya aktiviteter och innovativa lösningar ska förhoppningsvis få ­svenska ­folket att stanna hemma i sommar. Foto: Tourism in Skåne, Visit Halland, Visualiseringscenter C, Lisa Berggren DHAB, Houdinis hideout

Trots hävda reserestriktioner beräknas kommuner och näringsliv stå inför stora inkomsttapp i sommar på grund av kraftigt minskad turism från andra länder. Men osäkerhet föder kreativitet. Parallellt med pessimismen flödar nu uppfinningsrikedomen i kampen om hemesterfirarna.

Ämnen i artikeln:

ChefskapLedareKarriärBesöksnäringenTurism

Antalet gästnätter på hotell, campingar, stugbyar och vandrarhem i Sverige minskade med 69 procent i april jämfört med motsvarande månad i fjol, visar Tillväxtverkets statistik. Enbart hotellens beläggning minskade med 80 procent, och även om många svenskar beräknas semestra på hemmaplan i år är prognosen dyster inför sommaren. Enligt Stockholms handelskammare kan stora delar av den konsumtion på drygt 80 miljarder kronor som utländska gäster vanligtvis står för mellan juni och augusti falla bort om turisterna stannar hemma.

Norges beslut att hålla fortsatt stängt mot Sverige är ett hårt slag mot gränshandeln i Bohuslän, som tappat 90 procent i omsättning. I Strömstad har uppemot 40 procent av den arbetsföra befolkningen varslats eller korttidspermitterats.

– För att minska de negativa effekterna kör vi nu en extra kampanj i sociala och tryckta medier för svenska turister, berättar Åsa Massleberg, turistchef i Strömstads kommun.

– Västkusten är lång, men det som är unikt med oss och som vi trycker på i kampanjen är att vi är staden med det stora utbudet precis vid havskanten. Runt knuten ligger hela Kosterskärgården, Sveriges enda marina nationalpark, med badplatser och vandringsleder.

Över hela Sverige bistår kommuner och regioner med innovativa lösningar för att främja den inhemska turismen. I Halmstad har Destination Halmstad lanserat en ny version av sitt ”Turista hemma”-koncept. Satsningen innehåller tre delar: en checklista med 147 besöksmål, 18 orienteringsrundor och fyra skattjakter. Visit Halland har dessutom dragit i gång appen ”A day in Halland” som skickar ut pushnotiser med tips om aktiviteter, stränder och utflyktsmål där länsinvånare och turister kan semestra tryggt utan risk för närkontakt.

I Skåne sätter Skånetrafiken in extra bussar till landskapets mest populära stränder för att undvika trängsel ombord, och vid Helsingborgs stads tre mil långa kust har kommunen skapat snorkelleder för både barn och vuxna med tipsrunda under vattnet. Tourism in Skåne AB, som har uppdraget att samordna insatser för den skånska besöksnäringen, har tillsammans med plattformen Nordisk E-handel skapat en e-handelslösning för besöksnäringsföretag.

Kalmar kommun lanserar i sommar den tio kilometer långa vandrings- och cykelleden Linnéslingan där besökare kan chatta med Carl von Linné samtidigt som de upplever de natursköna omgivningarna. Chatten finns i appen ”Aistorian Kalmar Öland” där användare kan chatta med tolv historiska personer vid sex olika platser i Kalmar och på Öland.

– Syftet är att lyfta friluftslivet och få invånare och besökare att upptäcka Kalmars natur, kultur och historia. Linnéslingan sträcker sig från det nya Linnéuniversitetet vid gästhamnen via Kalmar slott till Stensö udde där Gustav Vasa landsteg för exakt 500 år sedan, förklarar Stefan Johnson, turistchef i Kalmar kommun.

I decennier har Linköpings och Norrköpings kommuner tävlat om jobb, boende och statliga satsningar, men efter covid-19:s inträde har östgötarivalerna tillsammans med kommunerna i Västerås, Karlstad och Örebro skapat kampanjen ”24 timmar hos grannen”. Syftet är att marknadsföra varandra och få de egna invånarna att besöka de fyra grannstäderna. Linköping ståtar med sitt Flygvapenmuseum och Norrköping med Visualiseringscenter C, där man kan lära sig mer om allt från universum till coronavirus.

Nätverket Swedish Gardens, där 35 av Sveriges främsta parker ingår, har byggt en ny gemensam digital plattform för att hjälpa alla som ska turista hemma i sommar. Marabouparken i Sundbyberg är en av sju parker från Stockholmsregionen som ingår i nätverket, vars vision är att bidra till inspiration, kunskap, biologisk mångfald och grön livskvalitet.

– Visionen stämmer bra med hur vi i Sundbyberg vill arbeta med våra gröna miljöer. Vår främsta uppgift kopplat till nätverket är att hjälpa besökare från närområdet, övriga Sverige och utlandet att upptäcka vilken rikedom av besöksmål som parkerna utgör, säger Tomas Lindvall, teknisk chef vid Sundbybergs stad och styrelseledamot i Swedish Gardens.

Sedan ett par år tillbaka säljer Skellefteå ett vandringskort för att lyfta utbudet av vandringsleder i kommunen. I år är kortet gratis och innehåller fler leder för att locka nya naturälskare. Under våren har stadens upplevelsebaserade utbud förstärkts av företaget Houdinis Hideout, i vars "escape rooms" deltagare under tidspress ska ta sig ut ur låsta rum genom att lösa gåtor. Houdinis Hideout har i uppstartsfasen erhållit ekonomiskt stöd från Region Västerbotten och marknadsföring genom Visit Skellefteå.

I Värmland genomför Hagfors kommun en sommarkampanj i form av en tävling för att få fler invånare att semestra på hemmaplan. I potten finns presentkort som gynnar den lokala handeln.

Bodens kommun och åtta samarbetspartner har precis startat ett tvåårsprojekt för att utveckla samverkan mellan så kallade ”high end”-anläggningar i Harads och Lule älvdal, och profilera destinationen som ett hållbart alternativ. Projektledare är Britta Jonsson-Lindvall som tidigare byggt upp och drivit numera världsberömda Treehotel.

– Alla medverkande parter har påverkats av covid-19 då våra största marknader är USA, Danmark, Storbritannien och Asien. Samtidigt är det ett ypperligt tillfälle att starta ett långsiktigt marknadsföringsprojekt eftersom alla har tid att fokusera på detta nu, säger hon.

– Nu skapar vi en plattform för hur vi gemensamt kan paketera anläggningar och aktivitetsföretag inför kommande säsonger. För att rädda lite av denna säsong marknadsför vi oss via sociala medier i bland annat Danmark och Mälardalen. Vi har också, för första gången, annonserat i tryckt media och vi ser att bokningar från svenskar ökar.

Pierre Eklund

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev