Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kommuninvests vd har högsta lönen

Publicerad: 14 juni 2017, 22:10

Tomas Werngren, vd Kommuninvest, beskriver själv sin lön på drygt 256 000 kronor i månaden som låg, jämfört med motsvarande jobb i finansbranschen.

Kommuninvests vd Tomas Werngren har högst lön av alla toppchefer på de största kommun- och landstingsägda bolagen. – Jag har en hög lön som jag är nöjd med, säger han.


Tomas Werngren tjänar 256 833 kronor i månaden, eller drygt 3 miljoner per år. Med det leder han löneligan för vd:ar i kommun- och landstingsägda bolag.

Han anser att avancerade specialist- eller chefsjobb inom offentlig sektor måste vara ekonomiskt attraktiva för att kunna konkurrera med privata arbetsgivare. Och även om han själv tycker att pengar är viktigt är värderingar en lika viktig faktor.

– Att få kombinera mitt intresse för finansmarknaden med att få vara med och bygga kommunal infrastruktur och skapa en trygg och effektiv finansiering av kommunsektorn är nästan för bra för att vara sant, säger han.

För att kalibrera fram en marknadsmässig lön har Kommuninvests styrelse gjort jämförelser mellan privata och statliga bolag och myndigheter, som visat att bolagens vd:ar tjänar mer och generaldirektörer mindre.

– Jämfört med statliga bolag inom den finansiella sektorn, bland annat statliga kreditinstitutet SBAB och Svensk Exportkredit, så har jag en lägre lön. Skillnaden är cirka 50 000–150 000 kronor i månaden, säger Tomas Werngren.

Jämför man hans lön med de privata banktopparnas är skillnaden ännu större, påpekar han.

– Deras ersättning kan, när man räknar in alla ersättningsformer som till exempel bonus, vara kanske fem till tio gånger högre än den lön jag har, säger han.

Principen inom Kommuninvest är att ha marknadsmässiga fasta löner, utan att vara löneledande. Och det tycker Ellen Bramness-Arvidsson, Kommuninvests styrelseordförande, att man lever upp till.

– Styrelsen anser att storleken på ersättningen till vd är rimlig, givet Kommuninvests verksamhetsinriktning, omfattning och komplexitet, säger hon.

Hon tycker inte att det är relevant att jämföra Tomas Werngrens lön med andra kommun- och landstingsägda bolag, eftersom verksamheterna är så olika.

– I den finansiella sektorn är det inte ovanligt att ett mindre antal anställda ansvarar för stora ekonomiska värden, säger Ellen Bramness-Arvidsson.

Karolina Palutko Macéus, redaktion@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev