torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kommunhuset öde – personalen är på älgjakt

Publicerad: 12 oktober 2021, 11:38

Vecka 41 är allt lite lugnare i Malung-Sälens kommunhus, många anställda är och jagar älg, arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Under veckans älgjakt ekar kommunhuset i Malung-Sälen tomt. Anställda sitter på pass i skogen, vilket nu kommuniceras på kommunens sajt. Drygt var tionde har tagit ledigt. ”De som inte är ute och jagar behöver vara medvetna om att vi har det här personalbortfallet”, säger personalchefen.

Ämnen i artikeln:

TjänstemänRegion DalarnaChefskapLedare

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Vissa tjänstemän och handläggare i Malung-Sälen är inte tillgängliga den här veckan eftersom det är älgjakt. Det meddelandet möter invånare som går in på kommunens sajt. 

Omkring 130 anställda har tagit ledigt en eller flera dagar, säger personalchefen Ewa Daniels Wik, som själv befinner sig på kontoret. Vikarier täcker upp för dem som är borta.

– Vi väljer att kommunicera det för att de som inte är ute och jagar älg behöver vara medvetna om att vi har det här personalbortfallet. Vi är en ganska liten organisation och i den lilla organisationen så ringer man till växeln och vill prata med just Eva på personalkontoret. Om hon är frånvarande så kan man bli väldigt fundersam. Då kan vi tala om att Eva jagar älg den här veckan.

Å andra sidan är det inte bara kommunanställda som jagar. Det är färre politiska möten och telefonerna är tystare än en vanlig höstvecka.

– Det är lite färre som hör av sig till kommunen. Det är lugnare överlag i affärerna och på lunchrestauranger. Det är inte bara vi som har det här personaltappet, våra industrier har också många frånvarande den här veckan, säger Ewa Daniels Wik.

Hur är det att jobba i Malung-Sälen och inte jaga älg?
– Det är inga problem. Jag tycker att det är lite mysigt. Men framför allt blir det kul nästa vecka när man får höra om hur fint de har haft det i skogen. De kommer tillbaka och är glada, oavsett om de har lyckats med jakten eller inte.

LÄS MER: ”Kommuner bör vara modiga och tacka nej till riktade statsbidrag”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev