fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kommundirektör prisas – på samma lista som Microsofts vd: ”Jätteförvånad”

Publicerad: 25 mars 2022, 11:37

”Jag har ju tänkt: vad gör jag på den listan?”, säger Maria Henriksson till Dagens Samhälle.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hallå där! Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix som på Tech Awards 2022 just fått pris som årets mest inflytelserika person inom tech.

Ämnen i artikeln:

It-säkerhetLedareSenaste nytt

Måns Wikstrand

mwi@dagenssamhalle.se


Hur överraskad är du?
– Det är klart jag blir jätteförvånad, det är ju inte alls min bransch. Jag har tittat på deras lista över de 50 mest inflytelserika - där är Spotifys vd, vice riksbankschefen, vd för Microsoft… Jag har ju tänkt: vad gör jag på den listan?

Maria Henriksson får utmärkelsen för sina insatser under it-attacken som lamslog Kalix kommun några dagar före jul 2021. ”När andra väljer att tiga, valde vår vinnare att gå ut i media och berätta allt” skriver Tech Awards i motiveringen. ”Med sitt rättframma agerande har hon gjort mer för att lyfta frågorna om it- och cybersäkerhet än de flesta.”

– Det blev en enorm uppmärksamhet, både nationellt och internationellt, tack vare en öppenhet som vi tyckte var självklar men som kanske inte var det. Erfarenheten visar för oss och andra hur sårbar en kommun här.

Har ni rett upp allt nu?
– Det mesta, och det har gått bra. Vi gjorde ett arbete med våra system som normalt kanske hade tagit tre år på tre veckor. Och det kostade inte så mycket att man behöver bli livrädd. Jag tror att lärdomarna av vad som hände oss kan spara miljoner för andra kommuner.

Vad är det viktigaste ni lärt er?
– De standardlösningar som erbjuds kommuner av leverantörer på området är inte adekvata. Vi har tagit ett helhetsgrepp kring it-säkerheten ihop med vår leverantör. Vi har utsatts för nya attacker massor av gånger efteråt och allt har vi klarat av, den nya säkerhetsnivå vi infört har skyddat oss.

Hur är din egen it-kompetens?
– Den är nog faktiskt en bit över genomsnittet i alla fall!

Kalix kommuns it-chef, är han avundsjuk på dig nu?
– Nej, det tror jag inte! Vi har en it-chef som är superduktig och en av mina närmaste medarbetare. Det här är vårt pris - tillsammans. Och det är ingen floskel jag kommer med nu: så är det bara!

Formellt är han stabschef med ansvar för bland annat it och heter Kenneth Björnfot.

TECH AWARDS

En branschtävling som bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige lanserar ihop med IDG. I juryn finns bland andra Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige och Anna Eriksson, generaldirektör DIGG. 

LÄS MER: Så mycket har hackerattacken kostat Kalix. 

LÄS MER: Expertens guide: Så digitaliserar ni säkert

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev