måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kommundirektör i blåsväder – redan innan han tillträtt

Publicerad: 15 februari 2022, 12:18

– Det är en gammal Kirunabo som har varit ute i världen och jobbat och skaffat sig värdefull erfarenhet, säger Gunnar Selberg (C), till höger, om nye kommundirektören Johan Bergstad.

Foto: Kiruna kommun, Hufton + Crow, Johan Ylitalo

Kirunas nya kommundirektör är starkt ifrågasatt trots att han knappt börjat jobba. Bakgrunden är ett Facebookinlägg där han ger sig på S, MP och V. Men majoriteten försvarar toppchefen. ”Pinsamt och sorgligt” säger kommunstyrelsens ordförande om protesterna.

Ämnen i artikeln:

PolitikerSocialdemokraternaCenterpartietMiljöpartietVänsterpartietChefskap

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


I ett inlägg på Facebook från april i fjol beskriver Johan Bergstad, ny kommundirektör i Kiruna, ”Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunisterna” som ”feministiska elitistpartier” och angriper dem bland annat för att inte agera tillräckligt hårt mot månggifte och hederskultur.

På måndagens kommunstyrelsemöte beslutade majoriteten – C, M, KD och Norrbottens sjukvårdsparti att anställa Johan Bergstad. Oppositionen i form av S, V, Fi och Samelistan röstade emot.

– Jag tänker på hur han uttrycker sig om feminism bland annat. Han ska ju ändå vara chef över ett stort antal kvinnor, säger Vänsterpartiets gruppledare Sanna Inga Poromaa till SVT Norrbotten.

Socialdemokraternas Mats Taaveniku flaggade enligt SVT Norrbotten för att beslutet att anställa kommundirektören kan komma att rivas upp efter valet om det blir en ny majoritet.

Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Selberg (C) är kritisk till kritiken mot Johan Bergstad, som också kommit från fackligt håll.

– Jag tycker det är pinsamt och sorgligt, säger han till Dagens Samhälle.

Han beskriver den nya kommundirektören, som bland annat har en militär bakgrund, som mycket kompetent.

– Det är en gammal Kirunabo som har varit ute i världen och jobbat och skaffat sig värdefull erfarenhet. Nu vill han flytta hem igen med sin familj och så blir det en sådan här debatt kring det. Jag tycker att man åtminstone borde ge honom en chans.

 

Här är Johan Bergstads kritiserade inlägg på Facebook.

Foto: Skärmdump från SVT Nyheter Norrbotten

Gunnar Selberg anser inte att Facebookinlägget från förra våren är någon att uppröras över. Tvärtom håller han delvis med Johan Bergstad i synen på S, MP och V.

–  Åtminstone det här att de ser sig lite som den feministiska eliten. Det möts vi väl av hela tiden vi som är på den borgerliga sidan, hur de på något sätt underkänner oss när det gäller jämställdhet, säger han och understryker vikten av att inte rycka saker från sociala medier ur sitt sammanhang.

Dagens Samhälle har inte kunnat nå Johan Bergstad för en kommentar. Men i förra veckan svarade han så här på en fråga från Norrländska Socialdemokraten om hur han ska kunna bygga upp ett förtroende gentemot S och V:

– Jag måste bygga upp ett förtroende med alla partier. Nu sitter det en borgerlig majoritet med Centerpartiet i ledningen och det kan se helt annorlunda ut efter valet i höst. Förtroende är något man förtjänar genom att leverera det man är satt att göra, inte genom en särskild politisk agenda.

Johan Bergstad har bland annat varit officer vid Lapplands jägarregemente. Han har haft en civil karriär inom it, men nu senast arbetade han som it-chef inom Försvarsmakten.

LÄS MER: Kartläggning: Kommunchefernas löner drar ifrån – så mycket tjänar de

LÄS MER: Politikerna halkar efter – dubbelt så mycket betalt för kommundirektörer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev