torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Kirunas kritiserade toppchef: ”Jag har ställt till det för mig”

Publicerad: 17 februari 2022, 12:42

Johan Bergstad, ny kommundirektör i Kiruna, hamnade i blåsväder innan han ens tillträtt. Foto: JOHAN YLITALO

Redan innan han tillträdde som kommundirektör i Kiruna fick Johan Bergstad hård kritik för ett Facebookinlägg där han bland annat kallade S, MP och V för ”feministiska elitistpartier”.
”Jag måste ha politikens förtroende” säger han och inleder nu dialog med gruppledarna.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaVänsterpartietCenterpartietChefskapLedare

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


I april i fjol skrev Johan Bergstad på Facebook att ”Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Kommunisterna” är ”feministiska elitistpartier” och angrep dem bland annat för att inte agera tillräckligt hårt mot månggifte och hederskultur.

Föga anade han då att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och de andra partierna i Kiruna skulle bli hans arbetsgivare. I måndags klubbade majoriteten i kommunstyrelsen igenom att han blir ny kommundirektör.

Oppositionen i form av S, V, Fi och Samelistan röstade emot och deras kritik mot Johan Bergstad har varit hård.

Vänsterpartiets gruppledare Sanna Inga Poromaa säger sig vara chockerad och Socialdemokraternas Mats Taaveniku gör klart att kommundirektörens anställning kan omprövas om det blir maktskifte i höst.

LÄS MER: Kommundirektör i blåsväder – redan innan han tillträtt

Johan Bergstad började sitt nya jobb i princip direkt efter att beslutet att anställa honom klubbats. Han ska nu träffa alla partiernas gruppledare för att försöka bygga förtroende. Han inledde med just Mats Taaveniku och säger sig ha förståelse för att denne kan komma att byta ut honom om S får makten efter valet.

– Det är inte konstigt. Även om posten inte är politisk så är den politiskt exponerad. Jag måste ha politikens förtroende. Nu har jag ställt till det för mig själv. Om inte arbetsgivaren har förtroende för dig så måste man göra en omprövning, det gäller alla som jobbar, säger Johan Bergstad.

Han vill inte utveckla de tankar han förra våren uttryckte i sitt Facebookinlägg, men det är tydligt att han är besvärad av den uppståndelse det lett till.

– Det är ju beklagligt. Man ska ha klart för sig att det är ett inlägg som skrevs i april 2021. Det är alltså inte något jag skrivit med tanke på att jag ska bli kommundirektör, utan långt innan dess. Det är det enda jag kan säga om det.

”Man bör vara mer eftertänksam när man uttrycker sig”, säger Johan Bergstad. Foto: JOHAN YLITALO

Men det är ju samtidigt inte så länge sedan du skrev det.
– Nej, det säger jag inte heller.

Och du framför dina åsikter i en riktigt tuff ton.
– Ja och det är olyckligt. Man bör vara mer eftertänksam när man uttrycker sig.

Vad ska du göra för att bygga ett förtroende hos de partier som är kritiska till dig?
– Det handlar om att leverera i enlighet med politikens riktlinjer och beslut. I min roll är jag ju kommunens representant och min främsta målsättning är att säkerställa kommunens väl och ve.

Johan Bergstad är uppvuxen i Kiruna och inledde i mitten av 1980-talet en militär karriär genom att utbilda sig till officer vid Lapplands jägarregemente. I slutet av 1990-talet fortsatte han sin militära bana på annat håll, bland annat som förhandlingschef för FN i Bagdad i efterdyningarna av kriget i Kuwait. På senare år har han arbetat i it-branschen, både inom näringslivet och Försvarsmakten. Själv har han nu flyttat tillbaka till Kiruna. Familjen, som så länge bor kvar i Gnesta, kommer efter till sommaren.

– Det stora industriklivet, kombinerat med ett klimatkliv, som nu tas i Kiruna och norra Sverige är så spännande. Jag vill gärna vara en del av det, säger han.

Skärmdump från kommundirektörens Facebook Foto: (från SVT Nyheter Norrbotten)

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev