Ledarskap
KD-profilen anklagas för maktfullkomlighet – ”Jag kan löpa risk att få hybris”
Publicerad: 2 juni 2022, 08:33
”Jag ska vara medborgarnas röst och redskap”, säger Markaryds kommunstyrelseordförande Bengt Germundsson (KD), som ständigt rör sig ute bland folk.
Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån
I 20 år har Bengt Germundsson (KD) varit Markaryds ledande politiker. Nu anklagas han för att detaljstyra och bestämma för mycket. I DS ger toppolitikern sin syn. ”Min långa erfarenhet kan ge ett maktövertag”.
På senare tid har tre av Markaryds högsta chefer lämnat sina jobb. I tidningen Smålänningen vittnar de om svårlösta konflikter, ”ohälsosam kultur” och beskyller kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson för att skapa stress bland tjänstemän genom att lägga sig i och detaljstyra.
Den tidigare tekniske chefen Lennart Hägelmark säger till Smålänningen att Bengt Germundsson ”bestämmer det mesta”, ”vill ha chefer som springer hans ärenden” och ”har en otrolig makt”.
Flera av de nuvarande höga cheferna i kommunen säger sig dock inte alls känna igen den bilden.
DS ringer upp Bengt Germundsson, som själv hävdar att felrekrytering och arbetsmiljöproblem ligger bakom att chefer slutat. När han får frågor om sin roll och makt pekar han på uppgiften att vara ”medborgarnas företrädare”.
– Jag är inte ett med organisationen, utan ska vara medborgarnas röst och redskap. Min telefon är aldrig avstängd, där kan alla tala in meddelanden. Men det betyder inte att jag går alla enskilda personers ärenden.
Bengt Germundsson har varit kommunstyrelseordförande i två decennier och påpekar själv att han är populär bland väljarna. I senaste kommunvalet fick Kristdemokraterna 39 procent av rösterna och många personkryssade Germundsson.
Att han är en röstmagnet beror, enligt vad han själv tror, på att han träffar mycket folk och försöker ha koll på vad invånarna snackar om och irriterar sig på. Stolt berättar han hur lätt det är att höra av sig till kommunen med synpunkter.
– Då blir det ju mycket detaljfrågor. Det är lampor som inte lyser och hål i gatan. Alla tjänstemän tycker inte att det är kul och jag förstår att det kan bli jobbigt. Men om vi tar tag i gnistorna direkt sparar vi arbetstid längre fram. Är vi inte tillgängliga blir irritationsnivån högre.
DS har sökt den tidigare tekniske chefen, men inte nått honom. Till Smålänningen säger Lennart Hägelmark att han när som helst kunde bli tvungen att släppa vad han hade för händer för att bistå Bengt Germundsson med information som denne i sin tur skulle ge en kommuninvånare.
Bengt Germundsson bekräftar att det kunde gå till så, men hävdar att det på sin höjd hände ett par gånger per månad.
– Det kunde gå veckor emellan. Jag är ju inte inne och petar i varje ärende, det faller på sin egen orimlighet. Och jag värderar förstås det som folk hör av sig om. Finns det ett samhällsintresse? Är det värt att prioritera? Det ska inte finnas en gräddfil.
Han medger dock att det kan finnas risker med att kommunens ledande politiker suttit väldigt länge på sin post.
– Min kunskap och långa erfarenhet kan ge ett maktövertag gentemot dem som är nyanställda. Jag måste vara vaksam och balansera, så att inte tjänstepersoner känner sig trampade på tårna eller marginaliserade.
Hur gör du det?
– Jag har hela tiden en dialog med kommunchefen och ber att få veta om det hörts något om att jag stör organisationen och bör ta ett steg tillbaka.
Har kommunchefen sagt det till dig någon gång?
– Oh, ja! Ibland kan det vara något jag har sagt på ett sammanträde, ibland kan det handla om en praktisk fråga där jag får höra ”släpp det nu, vi tar hand om det”.
Konflikter mellan kommunchefer och den politiska ledningen har blivit vanligare, visar forskning vid Högskolan i Borås. Ofta handlar det om att tjänstemän känner sig för hårt styrda eller att politiker tycker att tjänstemännen inte låter sig styras av de folkvalda.
Professor Gissur Erlingsson vid Centrum för kommunstrategiska studier i Linköping tror att det kan uppstå missförstånd om vad som gäller på lokal nivå eftersom statliga myndigheter är mycket självständiga och ministrar förbjudna att lägga sig i enskilda ärenden.
– Någon sådan reglering finns inte på kommunal nivå. Där har politiker möjlighet att ge sig in i ärenden. I vissa fall ska de till och med enligt lag fatta beslut som rör enskilda personer, till exempel vid omhändertaganden av barn, säger han.
Enligt Gissur Erlingsson har kommunpolitiker rätt att ta kommandot, så länge de inte bryter mot lagen.
– En del politiker vill ta initiativ och direkt fixa sådant som medborgare är missnöjda med, eftersom de ofta känner att det är de som får ta de tuffa samtalen och bära ansvaret. Men tjänstemännen kan då tycka att de blir trampade på tårna.
Bengt Germundsson tror att en del kommunala tjänstemän har svårt att acceptera att styras av en politisk vilja, som de kanske inte själva sympatiserar med. Och ju mindre kommun, desto lättare för politiker att ha koll på det mesta.
– I regionerna är det politiska inflytandet inte alls lika stort. Det sipprar inte ut på samma sätt.
Är det du som bestämmer i Markaryd?
– Jag har väldigt stort inflytande, i kraft av det förtroende som 40 procent av väljarna har gett mig.
Riskerar du att bli maktfullkomlig?
– Jag kan löpa risk att få hybris och tappa fotfästet, men jag har människor omkring mig som kan dra ner mig på jorden.
Nyss fyllda 65 år planerar Bengt Germundsson ingen pensionering utan kandiderar även i höstens val.
– Det är roligt och berikande att vara med där det händer. Och även det som är bra kan alltid bli lite bättre.
LÄS MER: Här är toppolitikerna som suttit längst och Han tar över efter långsittaren Kalderén