lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Jag pekar inte med hela handen"

Publicerad: 11 oktober 2019, 09:39

Foto: Lightpoet, Mostphotos/Connie Nordahl

Hon är en prisad dirigent och en erfaren rektor med meriter från flera av Stockholms förortsskolor. Men som ny rektor för Adolf Fredriks musikklasser har Anna Alvring helt nya utmaningar att ta sig an.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKulturKarriär

– Jag har inte jobbat på en innerstadsskola tidigare. Givetvis kommer det att innebära vissa skillnader, säger hon.

När DS ringer upp har Anna Alvring precis kommit hem från New Orleans där hon som dirigent för kören Rönninge Show Chorus kammat hem VM-guldet i barbershopsång för kvinnor.

– Det är tredje gången vi tar hem guldmedaljen!

Intresset för sång och musik har funnits med sedan uppväxten i Hässelby. Det började med pianolektioner och följdes av allt från flöjt till kontrabas och sång.

– Jag höll på med musik hela tiden, däremot har jag aldrig gått i någon musikskola. Jag har gått på vanliga kommunala skolor, säger hon.

Efter studenten studerade hon på Lärarhögskolan och Musikhögskolan, och har sedan dess haft en lång karriär som grundskolelärare i musik och matematik, och senare som rektor. Botkyrka, Farsta och Björkhagen är några av de områden hon har varit verksam i. Senast kommer hon från tjänsten som rektor på Tungelsta skola i Haninge.

När hon nu tar över som rektor för anrika Adolf Fredriks musikklasser blir det med andra ord en stor kontrast mot tidigare.

– Visst är det så. Tidigare har jag endast jobbat på förortsskolor, vilket har inneburit en viss typ av utmaningar. I Haninge, till exempel, är det en mindre andel av vårdnadshavarna som har en akademisk bakgrund, på Adolf Fredriks blir det tvärtom. Jag har också arbetat i områden som är socioekonomiskt svaga, det blir annorlunda denna gång. Samtidigt vet jag att alla skolor har sina utmaningar, säger hon och tillägger:

– På högstadiet har Adolf Fredriks en förberedelseklass för nyanlända elever. Det tycker jag är inkluderande.

Nu ser hon fram emot att successivt få sätta sin prägel på verksamheten.

– Jag hoppas kunna bidra med mitt ledarskap och min glädje. Jag är inte den där ledaren som pekar med hela handen. Jag är väldigt mån om att få hela skolan att kännas som en enhet som jobbar tillsammans.

Malin Letser

Mitt cv. Anna Alvring

Nytt jobb: Rektor på Adolf Fredriks musikklasser i Stockholm.
Ålder: 52 år.
Yrkesbakgrund: Lärare i musik och matematik för årskurs 4–9, administratör och schemaläggare, biträdande rektor samt rektor.
Drivkrafter: ”Energin jag får av att se människor växa.”
Intressen: ”Musiken.”
Dold talang: ”Att baka goda bullar och kakor.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev