Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Jag har bara obetydliga skelett i garderoben"

Publicerad: 8 maj 2020, 06:09

”Det optimala vore om jag kunde klona mig!” säger Christer Normark som efter 37 år lämnar polisyrket för att bli kommunchef i Sorsele.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Att utveckla kommunen ser han visserligen fram emot, hävdar han.

– Men om en del av mig kunde vara kvar i Polismyndigheten skulle det vara fantastiskt.

De senaste åren har Christer Normark arbetat som lokalpolisområdeschef i Södra Lappland – en yta stor som Danmark och tidvis täckt av en (1) polisbil. Men att det skulle ligga någon form av missnöje bakom karriärbytet förnekar han.

– Nej, jag känner inte att jag lämnar ett sjunkande skepp. Tvärtom har jag varit sorgsen i hjärtat, för Polismyndigheten och mina medarbetare har alltid varit min andra familj. Men jag har varit polisiärt trogen så länge och det finns en risk att hela ens identitet hamnar i uniformen.

För tre fyra år sedan kom tankarna på att testa något annat. Detta parallellt med ett eskalerande intresse för ledarskapsfrågor fick Christer Normark att bestämma sig.

– Så klart folk har undrat: ”Varför sitter du inte lugnt i båten, du är ju snart pensionär?”. Men jag är inte funtad så, jag har svårt att sitta still. Och ska jag göra något för mig riktigt stort så blir det att få leda en kommun som Sorsele och lyckas med en bra tillväxt.

Främst lockar möjligheten att få jobba med en tillitsbaserad styrmodell och ett aktivt medarbetarskap. Några problem med att arbeta i en politiskt driven verksamhet har han inte.

– Nej, så är det ju även inom Polismyndigheten. Men som kommunchef får jag större närhet till de politiska besluten lokalt och jag ser en stor utmaning i att fortsätta att leverera bra verksamhet till invånarna, fast utifrån ett kommunalt perspektiv i stället för ett statligt.

Sorsele är med sina drygt 2 500 invånare landets näst minsta kommun. Liten betyder dock inte problemfri. Sedan förra kommunchefen hoppade av i december har det rapporterats om allvarliga brister i kommunhusets psykosociala arbetsmiljö. Det finns saker att ta itu med, konstaterar Christer Normark, samtidigt som han inte vill grotta i sakförhållandena.

– Det finns en del medialt som jag hört om ryktesvägen men ärligt talat inte tagit del av. Jag är inte blåögd, men jag tror inte på att ta reda på allting för någonstans får du de svar du kan förvänta dig beroende på vem du kontaktar. Viktigast för mig är ta del av de åtgärdsförslag som kommunledningen fått från Previa. Man har en ganska tydlig plan, så jag är inte så orolig.

Sorsele ska inte behöva dras med dåligt rykte, fortsätter han.

– Det är en otroligt vacker ort! Jag mår riktigt bra när jag kommer dit och känner att här finns utvecklingspotential, här finns utmaningar som kommer att hålla i gång mig.

Vad gör dig rätt i rollen som kommunchef?
– Att jag har ett modernt ledarskap. Om jag använder backspegeln och ser hur mitt ledarskap förändrats från min tid i det militära så har jag ett supermodernt ledarskap! Jag är medarbetardriven i min grundform: alltså är jag aktivt lyssnande och har ett brinnande intresse för människor varhelst jag hamnar. Jag vill vara en möjliggörare, jobba med förståelseprocesser och sådant.

Du har tränat ledarskapet utomlands också?
– Ja, jag började i Italien där jag jobbade med brott i nära relationer och kvinnofridsbrott. 2011–2012 for jag på FN-mission i Sydsudan, som var ett nytt land då och skulle bygga upp en polisverksamhet. Efter det blev det Västbanken i ett år.

Vad blir svårast i Sorsele – du är ”nollad i sakfrågor” har du sagt till SVT …?
– Nja, jag har ju jobbat mycket i samverkan med kommunerna i södra lappmarken, så jag har väl hyfsad insyn i verksamhetsgrenarna. Men nu vill jag skaffa mig sakkunskaper. Jag vill veta vad det innebär att hålla på med vatten och avlopp, så jag kommer att åka med renhållningskillarna och tjejerna och jobba med dem. Jag ska göra praktik i omsorgen, skolan och socialförvaltningen och försöka få en förståelse för deras vardag. Det är mitt sätt att känna trygghet i att jag kan fatta de rätta besluten när det ska fördelas pengar.

– Därmed inte sagt att jag misstror mina verksamhetschefer. Utan snarare så att om jag har den här kompetensen kan vi jobba mer effektivt.

Familjen bor i Lycksele, flyttar ni nu?
– Min fru jobbar som ögonsköterska i Lycksele och den funktionen finns inte i Sorsele. Så det blir att börja med att veckopendla. Jag har stor respekt för min fru! Hon har varit med längre än Polismyndigheten, så hon står över min andra familj.

Mitt cv. Christer Normark

Nytt jobb: Kommunchef i Sorsele.
Ålder: 57 år.
Yrkesbakgrund: Reservofficer och polis, närmast intendent i Södra Lappland.
Ville bli som barn: ”Jag har aldrig haft känslan ’jag ska bli polis’. Snarare ville jag finna ett yrke där jag kunde bli kvar i det som kallas glesbygden.”
Drivkraft: ”Intresset för människor, kopplat till att människor har en mycket större utvecklingspotential än vad man kanske tror ibland.”
Gör helst på fritiden: ”Jag har för lite hobbytid och på tok för många hobbies! Så många att jag får pikar om att jag kommer ha oavslutade projekt på dödsbädden. Jag är fotointresserad och så tycker jag om bilar – gärna med V8:or. Motorcyklar har alltid varit min passion. Och så cyklar jag, åker skidor, paddlar kajak, tycker om fiske givetvis och har ett jaktintresse.”
Dold talang: ”Nja … jag är en ganska öppen människa med bara små obetydliga skelett i garderoben.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev