Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Jag är inte orolig för Jamtli"

Publicerad: 23 augusti 2019, 08:33

Han har tagit steget från ett litet museum i Stockholms innerstad till ansvaret för det materiella kulturarvet i ett helt län. – Man ska byta spår ibland, säger Nobelmuseets tidigare chef Olov Amelin, ny vd för Jamtli i Östersund och landsantikvarie i Jämtlands län.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriär

Olov Amelin har arbetat med museiverksamhet genom hela sin karriär, med början på Tekniska museet. Han var med och startade Observatoriemuseet, därefter gick han till Museum Gustavianum i Uppsala och vidare till Nobelmuseet, där han har varit i 20 år.

Nu är det alltså dags för ett nytt museum, med en helt annan inriktning?
– Det är ett stort uppdrag, även geografiskt. Det ska bli skojigt. Det är bra att byta inriktning ibland, till slut har man gjort det bästa man kan. Jag ser det här som sista chansen till en ny spännande utmaning.

Olov Amelin var en av de drivande bakom det tilltänkta bygget av ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm. Efter många års planeringsarbete lades det kritiserade projektet slutligen ned i vintras.

Påverkade det ditt beslut att flytta till Östersund?
– Ja, det hade betydelse. Det var väldigt tråkigt att projektet inte blev av. Men jag har inte gett upp hoppet – förhoppningsvis finns snart en ny plats för ett Nobel Center.

Hur ska det gå för Nationalmuseum Jamtli, som öppnade i fjol och riskerar att drabbas av besparingar?
– Jamtli är en alldeles lysande idé. Kulturpolitik av bästa märke. Här har man kunnat skräddarsy en anläggning och genomfört det mycket bra. Museiverksamhet är per definition alltid underfinansierad så självklart finns ekonomiska utmaningar. Men jag är inte ett dugg orolig. Nationalmuseum kommer att stå för sina åtaganden och Jamtli för sina.

Hur är ditt förhållande till Östersund och Jämtland?
– Jag har haft släkt i Jämtland och varit där mycket under min uppväxt. Men den största kopplingen är genom min hustru, som har familjerötter i Jämtland. Vi har en stuga där.

Lena Gidlöf

Mitt cv: Hans Olov Sverker Amelin

Ålder: 59 år.
Nytt jobb: Vd för Nationalmuseum Jamtli och landsantikvarie i Jämtlands län.
Yrkesbakgrund: Forskare med doktorsexamen i idé- och lärdomshistoria. I museibranschen sedan 1980-talet, senast på Nobelmuseet.
Drivkrafter: ”Mötet med publiken, att tillgängliggöra ett kulturarv och förmedla det.”
Intressen: Musik. Sjunger och spelar flöjt. Natur och friluftsliv.
Dold talang: ”Jag är ganska händig, bra på att snickra och mecka.”

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriär

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev