Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Jag är en jordnära chef – ingen expert”

Publicerad: 16 augusti 2019, 09:30

Kulturnatten i Halmstad är ett av de större återkommande evenemang som nu hamnar under nye kulturchefen Ola Magnussons paraply.

Foto: Patrik Leonardsson och privat

Med ett splitter nytt kommunalt kulturprogram, vad passar bättre än en lika ny kulturchef? Den 12 augusti intog Ola Magnusson chefsstolen i Halmstads kulturförvaltning – och han är taggad inför uppdraget.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriärKulturpolitik

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Det finns en stark tradition i Halmstad av att ta vara på kulturens värde, hävdar Ola Magnusson.

– Men nu har man spänt bågen, nu tar man i! Att man enas kring det här nya programmet, som tar sikte på 2030, det kan skapa en kraft i hela organisationen som jag tycker är otroligt spännande. Sedan kommer det att finnas en massa olika viljor, givetvis. Det är bara bra, fortsätter han.

Tanken med programmet, som i skrivande stund ännu inte klubbats formellt, är dels att arbeta för hållbarhet – social och ekonomisk såväl som ekologisk – dels att bredda kulturbegreppet till samtliga politikområden. Från bostadsbyggande och offentliga miljöer till skolan, äldrevården och näringslivet. ”Kulturen” ska med andra ord inte stanna inom en enda förvaltning utan beröra alla.

Många vackra ord, men hur blir det i praktiken? Vad händer när ambitionerna blir dyrare eller krångligare än väntat att genomföra – riskerar ni inte att möta motstånd?
– Mycket handlar om relationer. Det är viktigt både för kulturförvaltningen och för mig personligen att vi syns, hörs och finns med som en naturlig del i de processer som utvecklar kommunen. För ska man kunna göra skillnad på riktigt när ett nytt bostadsområde etableras, till exempel, då måste man vara med från dag ett. Framför allt ur ett socialt perspektiv. Det är mycket svårare att gå in efterhand med kulturen som verktyg.

– Men jag tror verkligen att kulturen, med tanke på samhällsutvecklingen, kommer att vara ett område som många kommuner behöver använda sig av i betydligt fler sammanhang än tidigare.

Du ser kulturen som ett slags kitt?
– Precis. Den håller ihop samhället bättre, skapar dialog, delaktighet, bidrar till ökad trygghet och stärkta relationer. Dessutom har vi som sagt väldigt starka traditioner i Halmstad, framför allt inom musik och konst. Det finns nog ingen i Sverige som inte hört talas om ...

... Per Gessle?
– Ja, haha, Per Gessle, men också våra fantastiska mötesplatser för konst.

Kommunfullmäktige har satt upp en del pampiga mål, som att Halmstad ska ha ”internationell ryktbarhet inom konsten". Hur ska ni nå dit?

– Hallands konstmuseum genomgår en omfattande renovering som kommer att ge mer konst på fler ytor och ett utökat programutbud. På Mjellby konstmuseum pågår ett arbete som ska koppla samman museet med besöksnäringen, kulturprogrammet och infrastruktursatsningar. Så jag skulle vilja säga att det är högaktuellt att lyfta fram våra positioner inom konsten just nu!

Enligt enkäten som gick ut under arbetet med kulturstrategin verkar kommuninvånarna vilja ha mer av allt – konserter, festivaler, teater, caféer, marknader och danskurser. Hur ska ni prioritera om plånboken inte är oändlig?
– Nej, den är inte oändlig, inte för någon förvaltning. Första steget blir att se över att vi gör som vi säger i programmet. Sedan om vi ska förändra något, addera något, ta bort något ... det får bli en del av resan som kulturprogrammet siktar in sig på.

Vilket är ditt bästa ledarskapsknep?
– Man behöver vara närvarande. Det går inte att leda genom mejl eller sitt kontor, utan man måste synas ute i verksamheterna och följa med. Med all respekt för att vardagen tickar på och kalendern fylls upp så måste man ta sig den tiden.

– Jag tror att medarbetarna kommer att uppleva mig som jordnära i och med att jag varit tydlig med att jag inte är någon expert på kulturområdet. Det tänker jag vara ödmjuk inför, jag vill tillåta mig att vara nybörjare och suga in så mycket det bara går. Det blir en lärotid.

Vad blir svårast med jobbet då?
– Om många medarbetare haft en förväntan på en ny förvaltningschef som var expert så kanske jag behöver anstränga mig lite hårdare för att vinna just deras förtroende. Och det ska jag göra.

Mitt cv: Ola Magnusson

Nytt jobb: Chef för kulturförvaltningen i Halmstads kommun.
Ålder: 42 år.
Yrkesbakgrund: Regionchef inom friskvårdskedjan Actic Sverige, 2013 arenachef i Halmstad, därefter avdelningschef för idrott och fritid på teknik- och fritidsförvaltningen, 2016–2017 t f förvaltningschef teknik- och fritidsförvaltningen.
Drivkraft: "Kreativ och nyfiken, gillar att ställa krav både på mig själv och min omgivning. Sedan har jag även en passion för verksamhets- och organisationsutveckling med människan och kunden i centrum."
Intressen: "Musik, golf och fiske."
Dold talang: "Jag är nog en bra hemmafixare! Gillar att snickra, men tycker även det är kul att baka och laga mat."

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev