onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Idéstöld? Tack gärna!

Publicerad: 26 september 2019, 09:24

Pia Essunger, projektledare för Kraftsamling Sjöbo, ordnar i fönstret till medborgarlabbet i Borås.

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Innovationsveckan uppmuntrar kommuner och regioner att sno bra idéer från varandra.

Ämnen i artikeln:

KarriärInnovation

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Den 30 september till 4 oktober hålls för första gången Innovationsveckan i hela landet. Bakom arrangemanget står Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och innovationsmyndigheten Vinnova.

– Det görs mycket bra ute i landet, men man känner inte till varandra. Det är många som efterfrågar sätt att ta del av vad andra har gjort, säger Anette Olovborn, projektledare på SKL för Innovationsveckan.

Aktiviteterna äger rum ute i kommuner och regioner. Fokus ligger på offentlig sektor, men privata företag och organisationer får vara med om de samarrangerar ihop med en offentlig aktör. En del av arrangemangen kommer att webbsändas.

Målet är att efter veckan sammanställa det som presenterats för att underlätta för dem som vill ta efter och kopiera en god idé.

– Vi hoppas att det här leder till att fler ser idéer och innovationer som kan spridas och återanvändas. Vi behöver lyfta fram en ny typ av hjältar. I dag är det oftast de som kommer på en idé eller innovation som blir hjältar. Men vi behöver också lyfta dem som återanvänder en bra idé eller innovation, säger Anette Olovborn.

Under veckan delar SKL och Vinnova ut det nyinstiftade ”Lätt att sprida”-priset. Vinnaren röstas fram av dem som besöker Innovationsveckans sajt. Det vinnande bidraget får hjälp av arrangörerna att sprida sin idé till andra delar av landet.

– Priset ska belöna någonting som går att återanvända på ett enkelt sätt, säger Anette Olovborn.

En av de kommuner som satsar mest på Innovationsveckan är Borås, med ett trettiotal programpunkter.

– Vi vill visa upp hur mycket som sjuder i staden, säger Carola Samuelsson, projektledare för Innovationsplattformen i Borås stad.

Innovationsplattformen är ett initiativ som finansieras av Vinnova och innebär att tjänstemän från Borås stad arbetar tillsammans med forskare från forskningsinstitutet Rise och Högskolan i Borås för att stötta olika projekt i kommunen.

– Under Innovationsveckan riktar vi oss till allmänheten. Vi hoppas att det ska väcka nyfikenhet och engagemang. Det är medborgarna som vi är till för, och därför vill vi involvera dem så att innovationerna utgår från deras behov. Vi vill skapa bryggor mellan allmänheten och forskarna och mellan forskarna och kommunen, säger Carola Samuelsson.

Temat för Innovationsplattformen i Borås är social hållbarhet, och ett av projekten under veckan är medborgarlabbet i stadsdelen Sjöbo. Ett socioekonomiskt utsatt område där medborgarlabbet, i en lokal vid torget, nu har öppet fyra dagar i veckan.

– Vi vill ta ett gemensamt tag från stadens förvaltningar och mobilisera kring det som är bra i området. Tanken med medborgarlabbet är att medborgarna ska få vara med och utveckla idéer och tankar som förbättrar Sjöbo som samhälle, säger Pia Essunger, projektledare för Kraftsamling Sjöbo där medborgarlabbet ingår.

I lokalen har man hittills bland annat anordnat symöten för ensamma kvinnor och barnaktiviteter på tema hållbarhet.

– På ganska kort tid har vi lyckats nå en ganska bred målgrupp med barn, vuxna och äldre, personer med funktionsvariationer och olika bakgrund. Vi värnar lite extra om att nå dem som står lite utanför samhället, säger Pia Essunger.

Man har också hållit en workshop om hur torget utanför labbet kan förbättras.

– Det har upplevts som otryggt. Vi har pratat om hur vi kan skapa ett tryggare torg där vi möts över olika kulturer. Flera har velat se mer planteringar på torget, och det har lett fram till att vi har skapat ytor för det och bjudit in dem som vill vara med och plantera, berättar Pia Essunger.

En särskild innovationsfond har skapats för stadsdelen Sjöbo för att uppmuntra nya idéer.

– Det finns möjlighet att söka bidrag på upp till 50 000 kronor från innovationsfonden för idéer som kan utveckla stadsdelen och skapa en tydlig nytta för invånarna. Hittills har vi betalat ut 330 000 kronor från fonden, berättar Pia Essunger.

Pengarna har bland annat gått till att skapa en discgolfbana (även kallat frisbeegolf), en programmeringskurs för barn, en hinderbana utomhus för alla åldrar, gymnastik för barn och en ljusmanifestation för mänskliga rättigheter lagom till FN-dagen den 24 oktober.

Folkhälsan är särskilt i fokus för satsningarna eftersom ohälsotalen har varit höga i området. Inriktningen är också att skapa ökad trygghet och förbättra relationen mellan kommun och medborgare.

– Målet är att få till ett mer hållbart samhälle. Vi tror att det behöver ske i medskapande med dem som bor i området. Målet är också att bygga tillit mellan staden och dem som bor på Sjöbo. Det är någonting vi bygger i små steg. Och ibland är det två steg framåt och ett tillbaka, säger Pia Essunger.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev