Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"I Mölndal är klimatet ett helt annat”

Publicerad: 3 april 2020, 07:04

"Jag vill inte vara med i den här sandlådan", sa SD-styrda Hörbys socialchef Eva Klang Vänerklint. Nu lämnar hon kommunen för att bli vård- och omsorgschef i Mölndals stad.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragSocialtjänstenOmsorg

Protesterna mot SD:s styre av skånska Hörby har varit högljudda och över 25 chefer har slutat sedan förra valet. Men när Eva Klang Vänerklint rycker upp bopålarna och flyttar nordvästerut gör hon det av allt att döma med strålande humör.

– När jag blev tillfrågad om uppdraget i Mölndal blev jag alldeles eld och lågor! Det här är min dröm! Jag jobbade på långvården en gång i tiden och blev upprörd över hur omsorgen fungerade, så sedan dess har jag arbetat för att göra det bättre helt enkelt. Att nu få mandat att driva en verksamhet med 1 600 anställda inom vård och omsorg – ja, då kan jag påverka utfallet i stort.

Så det känns inte som om du går från något snarare än till något?
– Nej absolut inte. Jag var på väg ifrån Hörby, det sticker jag inte under stol med, men inte till vad som helst utan till något verkligen utmanande och lockande. Och det är det här.

Du har större förtroende för styret i Mölndal?
– Ja, klimatet är ett helt annat. Positivt, utvecklingsorienterat, politiken litar på sin tjänstemannakår fullt ut och det är hur viktigt som helst – det viktigaste, faktiskt. Vi har särskilda roller men de måste kroka arm. Då kan man uträtta stordåd.

2018 nominerades du till Årets offentliga chef. Vad gör dig till en bra ledare?
– En styrka är att jag ser möjligheter i det mesta. Dålig ekonomi eller en enhet som är upp och nedvänd, allt går att vända. Och jag kan leda fram till positiva lösningar genom att faktiskt hämta upp dem hos medarbetarna själva! Skapa vi-känsla. Jag är ingen isolerad ö som har alla svar, men jag har ett engagemang som är smittsamt. Det är ju inte bara corona som smittar utan även det positiva.

Hur undviker du att bära med dig jobbet hem?
– Vi har sommarhus och hundar så egentligen är det bara att gå ut genom dörren och lufta hjärnan. Klart att det är tufft ibland, men samtidigt behöver man inte göra det värre genom att gå omkring och sura på varandra.

– Det är det underställda chefer ofta uppskattar med mig, att jag inte säger ”äh, det där får du lösa” utan att vi tar tag i problemen tillsammans på ett positivt sätt. Hos mig får man fullt uppdrag och fullt förtroende, sedan finns jag där när det behövs och jag kan verksamheten.

Vad i din karriär är du stoltast över?
– Till exempel gratis träning för 75-plussare, som jag äntligen fått införa i Hörby. Ju bättre vi jobbar förebyggande desto bättre blir det för alla, och även om det kostar en hel del är det en bråkdel av vad en höftoperation kostar eller vad ensamhet kostar. Flera andra kommuner har tagit efter och det känns förstås extra bra. Då har man spridit något gott.

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du i Mölndal?
– Det vet jag inte ännu men det är en gedigen stad, där finns resurser. Då kan man också satsa.

Hur känns det nu inför jobbytet, har du tagit stryk av turbulensen i Hörby?
– Ett tag kände jag att jag emigrerar, det här är hopplöst. Man tappar sugen litegrann, så mycket dumhet … Någonstans är jag också Hörby och vill att det ska vara bra. Men min inre kompass har sagt nej. Då får man göra något åt det.

Mitt cv. Eva Klang Vänerklint

Nytt jobb: Chef för vård och omsorg, Mölndals stad.
Ålder: 58 år.
Yrkesbakgrund: Personalvetare. Tidigare bl a regional verksamhetschef Attendo, områdeschef vård och omsorg i Landskrona, senaste fyra åren socialchef i Hörby kommun.
Drivkraft: ”Att få utveckla sådant som kanske inte fungerat så bra till att bli riktigt bäst. Att få ge förutsättningar för att det ska hända och sedan få det att hända – det är belöningen."
Gör helst på fritiden: ”Sommarhuset i Blekinge är en fristad när jag behöver det. Sedan har jag en riktig storfamilj med sju barn och en ny generation på väg, så det finns att göra.”
Dold talang: ”Jag kan latin, det kanske inte är så vanligt nu för tiden.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev