Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Hon lämnar FN för Ljusdal

Publicerad: 14 januari 2020, 06:00

”I Ljusdals kommun får jag en ledarskapsroll som skulle ha tagit mig tio år att få i FN”, säger Linnea van Wagenen om sitt nya jobb.

Foto: Privat

På högstadiet pryade hon som kommunalråd. Nu är Linnea van Wagenen tillbaka i Ljusdal – som chef för kommunens nybildade enhet för strategisk och hållbar utveckling.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

– Jag har alltid haft en tanke i bakhuvudet att jag skulle återvända till Ljusdal. Det är härifrån jag kommer, jag känner politikerna, är fullkomligt medveten om problemen som finns i kommunen och vet att jag jättegärna vill bli en del av lösningen. Så när det här jobbet dök upp … ja, jag hade inte kunnat skriva en bättre roll för mig själv! Jag tror verkligen att jag är rätt person, säger Linnea van Wagenen.

Det verkar även hennes nya arbetsgivare tycka. Bland 47 sökande var hon den som valdes ut av en enig rekryteringsgrupp och ett enigt fack.

Vad hos dig var det som övertygade dem?
– Jag tror att jag är ganska bra på att lyssna. Bra på att lyfta fram mina medarbetare. Jag vill alltid omge mig med folk som är smartare än jag själv, där är jag helt prestigelös. Lösningarna behöver inte komma från mig! Och jag är bra på att få folk att jobba åt ett och samma håll, vilket jag tror behövs i Ljusdal.

De senaste åtta åren har hon arbetat som koordinerings- och strategisk kommunikationsexpert inom FN, varav år två i Sierra Leone.

– Den första stora ebolaomgången var över trodde alla, så jag flyttade dit med min man och vår ettårige son. Två månader senare fick landet några sjukdomsfall till så det var bara att kavla upp. Men den största humanitära insatsen jag jobbade med var efter jordskredet 2017. Det gick rakt igenom huvudstaden, 1 500 människor dog på två minuter.

Är du sjukvårdsutbildad också?
– Nej, jag jobbade med att koordinera FN:s respons gentemot dels befolkningen, dels regeringen och landets egna hjälparbetare plus alla ideella organisationer. Det är mycket folk som dyker upp vid en katastrof men det gäller att alla samordnas, annars blir det kaos.

Sonen då, hur kändes det att bo med honom mitt i allt detta?
– Skrämmande. Det var en enorm påfrestning att veta att det inte finns sjukvård tillgängligt, till exempel. Händer det något i trafiken är det svårt att få blodtransfusioner, det finns ingen traumaavdelning, man vet inte ens om det finns el på sjukhuset som skulle ta emot en. Så det var en daglig stress att försöka skydda sitt barn.

– Man kan ju välja att sitta i en bubbla också, ”wrap your kids in cellotape” och aldrig låta dem gå ut. Men då kan man inte heller leva! Jag lärde mig tänka väldigt strategiskt kring riskhantering.

Sedan dess har familjen tillbringat två år i betydligt tryggare New York. Maken leder forsknings- och utvecklingsarbetet på världens största vertikala inomhusfarm, AeroFarms i New Jersey – ett jobb han nu ska sköta på distans från Ljusdal. Flyttlasset över Atlanten gick i julas och fortfarande växlar Linnea van Wagenen friskt mellan hälsingemål och amerikanska.

– På FN har jag jobbat några steg removed from själva implementeringen. Jag ville vara lite mer hands on, mer konkret involved i verksamheten. Och det kommer jag att få vara nu! I Ljusdals kommun får jag en ledarskapsroll som skulle ha tagit mig tio år att få i FN, konstaterar hon.

Ännu tidigare, som journalist för Radio Gävleborg i området där hon nu blir chef, intervjuade hon åtskilliga kommun- och landstingspolitiker. Möten som bidrog till hennes beslut att byta bana.

– Det var så många gånger jag kom från intervjuerna och kände: alltså va fan – det finns en enkel lösning på det här problemet! Det kliade i fingrarna på mig att fixa, men det var ju inte min uppgift som journalist.

Vilka problem är det du ser i Ljusdal?
– Samma som överallt på landsbygden: Hur skapar vi service för dem utanför tätorterna på ett ekonomiskt försvarbart sätt? Ska vi ha kvar byskolorna? Hur jobbar vi gentemot regionen för att se till att vi alla kan överleva när det gäller offentliga transporter? Hur får vi äldreboenden att vara de bästa de kan vara och hur bryter vi den negativa utflyttningstrenden?

Det sistnämnda synsättet vänder hon sig vid närmare eftertanke emot, säger hon:

– Folk ska ju flytta ut! Folk ska lämna kommunen – utbilda sig, göra andra saker, skaffa sig kunskaper och kompetenser. Så snarare borde vi fråga oss: Hur blir vi attraktiva för återvändare?

Hon beskriver sig som politiskt intresserad, men alltför pragmatiskt lagt för att själv bli politiker. Politiskt käbbel är ingenting hon har tålamod med.

– Jag vill hellre hitta lösningar. Det är så jäkla spännande att se hur man kan få verksamheter mer effektiva! Så jag tycker att vi ska ta ett steg tillbaka och fråga: Vad är visionen för Ljusdal? Vad kan vi gemensamt stå för?

Linnea van Wagenen kommer in i kommunen efter en turbulent tid. Fem chefer har fått gå och ett antal enheter lagts ned, av besparingsskäl. Den nya enheten för strategisk och hållbar utveckling får ett tiotal anställda och ett minst sagt brett verksamhetsområde:

– Enligt vad kommunchefen sagt i lokalpressen ska vi öppna möjligheter, samla arbetet kring näringsliv, kommunikation, varumärket, miljöstrategi, markfrågor, hållbarhet, bostadsförsörjning samt Agenda 2030. Så du förstår! Det är enormt!

Vad tror du blir svårast i din nya roll?
– Dels var det länge sedan jag jobbade i Sverige. Dels kommer jag in i en organisation som precis genomgått väldigt stora förändringar. Säkert finns där en osäkerhet och en frustration, och för att få folk att släppa den osäkerheten och i stället satsa på framtiden krävs en ledare som är visionär och stöttande. Så det blir nog min första utmaning: att vara en enande kraft.

Mitt cv. Linnea van Wagenen

Nytt jobb: Chef för enheten för strategisk och hållbar utveckling i Ljusdals kommun.
Ålder: 35 år.
Yrkesbakgrund: Programledare och producent på Radio Gävleborg, frilansjournalist i Washington State, senast koordinerings- och strategisk kommunikationsexpert på FN.
Drivkraft: ”Jag vill göra världen bättre. Det låter kanske en smula naivt, men jag måste få känna att jag är en del av lösningen.”
Intressen: ”Rida, läsa, åka skidor. Jag har redan köpt säsongskort till Järvsöbacken!”
Dold talang: ”Sjukt bra på Memory! En totalt värdelös talang.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev