tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Hon blir länken mellan ”det grå” och ”det gröna”

Publicerad: 13 november 2020, 07:58

”Det är bra att 'det grå' och 'det gröna' jobbar ihop: gata och trafik, park och kust”, säger Maria Sjödahl på Falkenbergs kultur-, fritids- och teknikiförvaltning. Foto: Privat

När hon fick sitt förra jobb gav hon sig själv ett löfte: efter fem år skulle hon titta efter nya utmaningar igen. Nu ska Maria Sjödahl leda Falkenbergs kultur-, fritids- och teknikförvaltning.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragChefskapLedareKulturSamhällsplanering

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Att ”riva stuprören” och samla flera verksamheter under ett och samma förvaltningstak är numera legio i många kommuner. Men att bunta ihop så pass skilda områden som kultur och fritid med teknik hör ändå till ovanligheterna. Nyblivna förvaltningschefen Maria Sjödahl ser främst fördelar med arrangemanget:

– Om vi har gemensamma stora mål och hittar det som för oss samman så ger det bättre resultat för samhällsmedborgarna. I den här förvaltningen kan man se oerhörda synergieffekter! Det är bra att ”det grå” och ”det gröna” jobbar ihop: gata och trafik, park och kust. Nu kan vi också få in kulturen tidigt i projekteringarna som en viktig del. Och hela ungdomsverksamheten, trygghetsarbetet ute i samhället … Det kommer att bli mycket samverkan och mycket samarbete.

Du kommer från helt andra områden, socialförvaltning och äldreomsorg – behöver du plugga in nya kunskaper nu?
– Ja, det är min utmaning! Att lära mig sakinnehållet. Men det jag tänker blir mina huvudsakliga arbetsuppgifter är processerna: budgetprocessen, målprocessen, styrning och ledning.

Vilka ledarskapsknep tar du med dig från dina tidigare arbetsplatser?
– Jag är mycket för att bygga strukturer, så enkla och tydliga som möjligt så att det är lätt att göra rätt. Det är slutkunden, medborgarna, som vi behöver titta på för att nå bättre resultat, inte hur vi organiserar oss – det får vi lösa.

– Sedan jobbar jag mycket för en god arbetsmiljö också. Man måste ha roligt på jobbet, ha högt i tak, kunna vända och vrida på frågor.

Din företrädare tvingades sluta och själv har du anställts på ett så kallat vd-avtal som innebär att kommunen utan formell saklig grund kan säga upp dig också. Hur känns det?
– Jag var nog ganska förberedd på det! De flesta förvaltningschefer och kommunchefer verkar ha sådana avtal nu.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?
– Jaa du. När jag går in i Argus, kommunens nya kunskaps- och kulturcentrum, och ser vilket fantastiskt bibliotek de har, kulturskolan som finns där … Sedan går jag rakt över ett litet torg till Falkhallen där de har musik och teater, och så går jag till Rian, designmuseet … Vad jag än går in i tycker jag att det är jättespännande! Det är jätteroligt att jobba i en ny kommun.

Mitt cv. Maria Sjödahl

Nytt jobb: Chef för kultur-, fritids- och teknikförvaltningen (KTF) i Falkenberg.
Ålder: 48 år.
Yrkesbakgrund: Socionom, äldreomsorgschef i Halmstad,  närmast avdelningschef på socialförvaltningens uppdragsavdelning i Varberg. 
Ville bli som barn: ”Sjuksköterska.”
Drivkraft: ”Samhällsfrågor. Och att skapa en god arbetsmiljö som gör att folk är i sin fulla potential – då blir det ett fantastiskt resultat, enligt min erfarenhet.”
Gör helst på fritiden: ”Umgås med nära och kära och lagar mat. Just nu är jag helt inne på asiatiskt.”
Dold talang: ”Att plocka svamp!”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev