tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Halverar lönen – för Göteborg

Publicerad: 29 maj 2019, 07:32

Peter Grönberg blir ny vd för Göteborg & Co.

Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN

Steget från en global fordonsjätte med 10 000 chefer till ett kommunalt chefsjobb med en medarbetarstab på 100–150 personer ser kanske inte ut att leda spikrakt uppför karriärtrappan. Men Peter Grönberg, som den 1 juni blir ny vd för Göteborg & Co, ser fram emot närheten.

Ämnen i artikeln:

Karriär

– Anledningen till att jag sökte jobbet är främst att det är så tydligt samhällsförankrat. Uppdraget känns så angeläget att jag har accepterat att nästan halvera min tidigare lön, säger han.

Göteborg & Co:s uppdrag är att få fler att upptäcka Göteborg. Ett av målen är att fram till 2030 ha fördubblat besöken i regionen. Peter Grönberg poängterar att det skulle generera många positiva svallvågor, även för de redan bofasta. Besöksnäringen ger underlag för restauranger, kulturliv och hotell. Dessutom sysselsätter den i dag 20 000 personer i regionen, 2030-målet skulle innebära 10 000 nya jobb.

– Många som jobbar med turism är unga, under 26 år, och flera jobb i branschen fungerar som ingångar till arbetsmarknaden. På så vis kan vi även fånga upp många nyanlända, säger han.

Göteborgsregionen har gjort sig känd för att vara bra på mässor och evenemang, och har tre år i rad fått hållbarhetspris inom just detta område. Det vill Peter Grönberg tillsammans med sina blivande medarbetare utveckla. Men han vill också få med ett socialt perspektiv.

– Vårt varumärke ligger i vad de som faktiskt bor och jobbar här tycker om regionen. Det kräver att jag som ledare krattar banan för samverkan mellan olika aktörer och odlar goda relationer.

Han är själv född göteborgare, men tillbringade delar av sin uppväxt i Kenya och Saudiarabien eftersom hans föräldrar jobbade för Sida. Ombedd att lyfta fram Göteborg för någon som inte känner till staden brukar han poängtera de korta avstånden:

– Man kan gå till i princip allt! Och så är det en vänlig stad, med vattnet inom ständigt räckhåll. Att skärgården blir mer lättillgänglig är något jag skulle vilja utveckla.

Tora Villanueva Gran

MITT CV

Namn: Peter Grönberg, 47 år.
Nytt jobb: Vd för Göteborg & Co.
Bakgrund: Civilingenjör med nära 20 års erfarenhet från seniora vd- och chefsroller inom tjänsteutveckling och digitalisering på olika privata företag. Närmast Volvokoncernen där han ansvarat för företagskultur, mångfaldsfrågor och arbetsgivarvarumärke.
Drivkrafter: ”Jag vill göra vår stad än mer mänsklig och attraktiv att leva i, verka i och besöka.”
Intressen: "Jag lever med Cecilia och vi har sex barn tillsammans. På fritiden njuter vi av Göteborgs kultur- och restaurangutbud. Jag har stor passion för litteratur, dans och teater."
Dold talang: ”Jag frågade mina barn och de sa direkt: Du kan så många olika dialekter!”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev