måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Glesbygden kan inte vänta längre"

Publicerad: 4 april 2019, 14:26

Anna-Greta Brodin, ny kommundirektör i Överkalix.

Foto: Maria Engström-Andersson/Bildbyrån/BILDBYRÅN

Till SKL-huset i Stockholm hade Anna-Greta Brodin nära 100 mils veckopendlingsavstånd från bostaden i Töre. Nu, till nya jobbet som kommundirektör i Överkalix, har hon bara fem. Plus en större portion norrbottnisk livskvalitet.

Ämnen i artikeln:

Karriär

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


– Det är jätteskönt att komma hem igen! säger hon. Överkalix är en fantastiskt vacker bygd, precis där Ängesån och Kalixälven möts. Här finns väldigt bra fritidsmöjligheter och vi har ett relativt stort kulturutbud.

Det vill nog till, för en av kommunens svårare utmaningar är att locka folk. Invånarantalet har stadigt minskat i decennier; en hög andel äldre befolkning och sparsam nyinflyttning märks i statistiken.

– Men på sista tiden tycker vi oss ha sett en viss ökning. Bland annat har vi lyckats integrera många av våra flyktingar, så det är positivt för hela kommunen, verkligen. Nu gäller det att jobba vidare med att hitta en framtidstro och förmedla den möjlighet som finns i att bo i de här små samhällena med mycket hög livskvalitet, säger Anna-Greta Brodin.

Tidigare vakanta kommunala chefstjänster är nu i stort sett tillsatta, berättar hon vidare.

– Åtminstone har vi kommit en god bit på väg och känner oss väldigt nöjda. Men är man en liten kommun så är man – då måste vi ha rätt personer, med bred kompetens. För vi har inte så många att fördela kompetenserna på.

Vad lockade dig själv tillbaka norrut?
– Att återigen få jobba i ett nära sammanhang, där det liksom ska hända. Sedan triggar det mig att få arbeta med just den utveckling som små glesbygdskommuner står inför. Det är ju här urbaniseringen och den demografiska utvecklingen påverkar först, så det är här vi behöver gå i fronten för förändringarna. I glesbygdskommunerna kan vi inte vänta längre. Vi måste hantera utmaningarna här och nu.

Hur ska det gå till, konkret?
– Genom att nyttja de digitala möjligheterna, samverka och samarbeta mellan kommuner, med regioner och andra aktörer, jobba på nya sätt. Det handlar om att optimera – att använda våra resurser och kompetenser så optimalt och så hållbart som möjligt för att trygga en god välfärd och upprätthålla den långsiktigt.

Hurdan är du som chef?
– Väldigt strukturerad. Målinriktad, jag får saker och ting att hända. Jag tror på att skapa tillit och förtroende till medarbetarna för att bygga ett starkt team. Och så jobba tillsammans med utveckling.

MITT CV

Namn: Anna-Greta Brodin, 60 år.
Nytt jobb: Kommundirektör i Överkalix.
Yrkesbakgrund: Många år inom Norrbottens läns landsting (nu Region Norrbotten) bl a som vårdchef för akutsjukvården och länschef för primärvården. Socialchef i Kalix kommun, projektledare på Myndigheten för delaktighet, närmast chef för SKL:s hälso- och sjukvårdssektion.
Drivkrafter: Att jobba med utvecklingsfrågor.
Intressen: Vara ute i naturen – det är där jag hämtar kraft. Joggar, åker skidor, går i fjällen, plockar svamp. Och så tycker jag om att resa och se andra kulturer.
Dold talang: Har dykcertifikat och kan flugfiska.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev