onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Gick smittad till jobbet – polisanmäls av kommunen

Publicerad: 15 oktober 2021, 09:45

En hemtjänstanställd i Halmstad gick till jobbet, trots att hen hade testat sig för covid-19 samma morgon. Nu polisanmäls händelsen av kommunen.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Halmstads kommun har gjort en polisanmälan sedan en anställd inom hemtjänsten gått till jobbet med covid-19.

Ämnen i artikeln:

IvoChefskapLedareÄldresjukvårdÄldrevårdHemtjänstArbetsgivare

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Den anställda hade känt sig krasslig och tagit ett covidtest före sitt arbetspass, men valde ändå att gå till jobbet, skriver Hallandsposten. Personen hann träffa fem kunder innan hen blev sjukare och skickades hem. Smittspårningen visade att en av kunderna fick covid-19. 

– Att man har testat sig innan ett arbetspass och sedan ändå går till arbetsplatsen och utför insatser hos kunder som redan har ett nedsatt hälsotillstånd är inte förenligt med god kvalitet. Alla som jobbar inom vården har enligt socialtjänstlagen ett enskilt yrkesansvar för att medverka till att de insatser som utförs är av god kvalitet, säger Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen till Hallandsposten.

Hemvårdsförvaltningen har gjort en utredning av händelsen och konstaterar att det rör sig om ett allvarligt missförhållande. Kommunen har gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och även anmält händelsen till polisen.

Den anställda togs ur tjänst under utredningstiden och arbetar inte längre kvar i hemtjänsten. 

LÄS MER: ”Arbetsgivaren tappar förtroendet för anställda som beter sig så” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev