lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Gemensam socialtjänst ska lyfta rekryteringen

Publicerad: 10 december 2020, 02:00

Tanja Mattsson ser många fördelar med att gå in som socialchef för två mindre kommuner på en och samma gång.

Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

Bengtsfors och Mellerud anställer en socialchef tillsammans, och på sikt kan socialtjänsten till stora delar bli gemensam. Målet är att bli en mer attraktiv arbetsgivare som kan locka spetskompetens.

Ämnen i artikeln:

KarriärRekryteringSocialtjänsten

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Den 4 januari börjar Tanja Mattsson som socialchef för två kommuner på en gång – både Bengtsfors och Mellerud. I dag är hon individ- och familjeomsorgschef i en enda, Alingsås.

– Främsta anledningen till att jag sökte tjänsten var att jag tyckte att det var ett spännande och modigt initiativ från två mindre kommuner. Att samarbeta så att man kan få ut mer värde och en lättare styrning inom det sociala området, säger Tanja Mattsson.

Hon ser många uppsidor med att knyta ihop de två kommunernas socialförvaltningar.

– Den huvudsakliga vinsten är stordriftsfördelar. Att man kan ha ett större område som individ- och familjeomsorgschef eller som LSS-chef. Sektorscheferna kan jobba strategiskt och driva utvecklingen framåt. Det får man bättre möjligheter till när man samarbetar på det här sättet och får lite större grupper. Och så kan man jämföra två olika kommunstrukturer. Det blir två kommuner som ganska tätt kommer att kunna hämta det bästa ur båda världar. Jag tror också att det blir lättare att säkerställa att man har en spetskompetens där det behövs.

Just möjligheten att rekrytera spetskompetens är något som kommuncheferna i respektive kommun lyfter fram som en förhoppning.

– Vi märkte att intresset för socialchefstjänsten var stort och vi såg också att kompetensen var god hos dem som sökte, säger Melleruds kommunchef Karl-Olof Petersson.

– I småkommuner blir en del arbetsuppgifter bara små delar av olika tjänster. Nu blir det enklare att samla ihop till heltider där vi kan rekrytera specialister. Jag tror också att vi kan jobba med kompetensutveckling på ett helt annat sätt tillsammans eftersom vi blir många fler, säger Göran Eriksson, kommunchef i Bengtsfors.

Förutom att rekrytera Tanja Mattsson som socialchef har de båda kommunerna även anställt en gemensam individ- och familjeomsorgschef.

– Vi kommer troligen att gå vidare med gemensamma sektorschefer under socialchefen, säger Göran Eriksson.

Sedan tidigare finns en samverkan på ett antal områden mellan de fyra Dalslandskommunerna Bengtsfors, Mellerud, Färgelanda och Dals-Ed. Det som nu sker med socialtjänsten i Bengtsfors och Mellerud kan leda till liknande samarbeten mellan alla fyra kommunerna.

– Det här var ett sätt att börja på socialtjänstsidan mellan två kommuner, som sedan har möjlighet att växa till en större samverkan med fler kommuner.  Vi sitter just nu och funderar på vilka lågt hängande frukter vi kan hantera och för ett resonemang med den politiska ledningen i respektive kommun om att ta nästa steg, säger Karl-Olof Petersson.

För Tanja Mattsson blir det en speciell situation att komma in i rollen som gemensam socialchef mitt under en pandemi.

– Jag kommer att utgå från båda kommunerna. Det tror jag är viktigt, särskilt första året kommer jag att vara på plats så mycket som möjligt så att man lär känna både människorna och verksamheterna. Tanken är att vara på plats ungefär hälften av tiden i Mellerud och hälften i Bengtsfors. Och så får jag coronaanpassa det efter hur det ser ut, säger hon.

Det finns en del frågetecken hon behöver jobba med att räta ut när hon väl är på plats.

– Största utmaningen är att det är lite att bryta ny mark. Jag tror att det kommer att vara en del praktiska saker som man behöver reda ut hanteringen av. Till exempel det här med delegering. Det är inte helt klart ifall man kan ha delegering i en kommun där man inte är formellt anställd, säger Tanja Mattson, som kommer att ha sin anställning i Mellerud som sedan delar lönekostnaden med Bengtsfors.

Under den första tiden ska arbetet med att skapa den gemensamma organisationen dokumenteras och följas upp.

– Jag tror att flera kommuner följer det här med visst intresse. Vi kanske kommer att gå en lite sicksackig väg ibland, men vi ska ändå försöka dokumentera de steg vi gör vilket kanske underlättar för ett motsvarande samarbete på någon annan front, säger Karl-Olof Petersson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev