Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Gallerian sätter Eskilstuna på klimatkartan

Publicerad: 29 januari 2020, 09:59

Ett sätt för kommunen att komma nära sitt eget näringsliv. Så beskriver nya centrumledaren Sofia Bystedt återbruksgallerian ReTuna där Eskilstunabornas gamla prylar får nytt liv. ”Vi vill visa att miljö och pengar inte är varandras motsatser utan går ihop”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragÅtervinningMiljö

Det är som vilket varuhus som helst. Förutom att allt som säljs är hållbart producerat eller second hand och omsorgsfullt ommålat, omsytt, uppiffat och förädlat. Allt från möbler och teknikprylar till leksaker och kläder kan lämnas in på den intilliggande återvinningscentralen, där personal från kommunens resursenhet för Aktivitet, Motivation och Arbete (AMA) sorterar och fördelar de mest åtråvärda prylarna till butikerna i gallerian, som i sin tur väljer vad de vill behålla till försäljning. Resten tas om hand på klimatsmartast möjliga vis för att fullfölja det cirkulära konceptet.

Och kunderna strömmar till: i fjol sålde ReTuna varor för drygt 16,5 miljoner kronor. Men ägaren, kommunala Eskilstuna Energi och Miljö, ser inte röken av någon vinst.

– Vårt mål är att minska avfall och inspirera till cirkulär handel. Vi hyr ut lokalerna och tar betalt för driftskostnaden, men allt överskott går till butikerna. Så handlar man på ReTuna ska man veta att man stöder entreprenörerna där och själva tanken med återbruk, säger Sofia Bystedt som tillträder sin nya tjänst den 17 februari.

Affärsmodellen har alltsedan starten för fem år sedan väckt stor uppmärksamhet, både i andra kommuner och internationellt. Journalister och politiker från 25 länder har studerat fenomenet på plats – hittills verkar dock bara Norge ha startat sin egen återbruksgalleria.

– Visst skulle det vara häftigt att ha små ReTunor över hela Sverige eller världen. Men det unika med oss är att vi är en del av en hel kretsloppspark. Även om man skulle vilja ta konceptet till Södermalm i Stockholm, till exempel, så kanske man inte kan placera en stor återvinningscentral mitt på Nytorget bredvid Urban Deli.

– Så nej, det finns inga fler ReTunor. Fast själva idén med delningsekonomi och återvinning är förstås inte unik i sig – bara att vi kan göra det i den skala vi gör. Och att vi är i framkant när vi talar om miljö och pengar. Det är ingen skam längre att prata om dem ihop, utan tvärtom en framgångssaga, säger Sofia Bystedt.

Hon passar också på att slå ett slag för kommunens förtroendevalda. För, som hon säger, att sätta Eskilstuna på kartan som klimatdestination har inte varit billigt.

– Nej, det krävs mod och pengar. Och de förutsättningarna har kanske inte alla. Vi har verkligen haft jättemodiga politiker.

Men vad innebär begreppet klimatdestination? Att resa långväga för att shoppa eller ens återvinna låter ju inte klimatvänligt alls?
– Det handlar förstås inte om att folk ska flyga till Eskilstuna. Man kan ta sig hit med buss eller tåg för att uppleva det vi håller på med, och det behöver inte vara från Thailand utan kan vara från Örebro, Stockholm eller Västerås.

– Sedan har vi även de digitala möjligheterna att möta kunder. Det är en utmaning, hur säljer man produkter när de inte finns i dussinpartier? Blocket och Tradera är bra kanaler för privatpersoner, men hur gör man som företag? Kan våra butiker vara ett kollektiv på internet precis som de är i gallerian? Det här kommer jag nog att fokusera rätt mycket på.

”Om tio år får den som vill köpa nya grejor vända sig till svarta marknaden och skämmas lite”, sa din företrädare i Eskilstuna-Kuriren. Håller du med?
– Jag älskar idén att man kommer att behöva skämmas över att handla nytt. Man kanske börjar ljuga, ”nej, jag köpte den här på second hand”, för att man vill framstå som en engagerad medborgare. Så det är klart att jag står bakom det!

Vilken butik går bäst i gallerian?
– Senast jag hörde var det tekniken. Den tekniska utvecklingen går så fort och då finns det också mycket som blir över. De har högtalarsystem, laptops, platt-tv, mobiler, X-box … allt.

ReTuna har även en folkbildande uppgift. Här hålls kurser och workshops inom miljö och hållbarhet, här erbjuds guidade turer i kretsloppsparken och en ettårig folkhögskoleutbildning i Recycle Design.

Om du fick obegränsade resurser och fria händer – vad skulle du vilja göra med ReTuna?
– Åh herre, det har jag inte ens vågat tänka på. Då skulle jag göra allt mycket större! Mer personal, större marknadsbudget för att kunna gå ut och inspirera fler. ReTuna gånger fem, helt klart!

Mitt cv. Sofia Bystedt

Nytt jobb: Centrumledare för återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna kommun.
Ålder: 35 år.
Yrkesbakgrund: Beteendevetare i grunden. Arbetat länge inom detaljhandeln, därefter med marknadsföring och kommunikation. Tre år som event- och konferenskoordinator på ReTuna, närmast kommunikatör på Länsstyrelsen Södermanland.
Drivkraft: ”Mötet med människor. Klyschigt men sant.”
Intressen: ”Jag har ett nytt fritidsintresse för 2020: jag ska göra halvklassikern! Det hör väl till åldern att utsätta sig för sådana här saker.”
Dold talang: ”Dansade street ganska länge när jag var yngre. Och så kan jag spela piano.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev