måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Från politik till fik: S-topparnas tvära karriärbyte

Publicerad: 10 september 2020, 07:15

Varken Patrik Karlsson eller Marie Östh Karlsson hade någon erfarenhet av att driva bed & breakfast innan de drog i gång Freadals. ”Vi tog utmaningen och har inte ångrat oss”, säger hon.

Foto: Nicklas Elmrin/Bildbyrån

De var tungviktare i Mölndals kommunalpolitik, Marie Östh Karlsson och maken Patrik Karlsson. Sedan hoppade de av – och driver nu bed & breakfast i halländska Åsa. ”Det har varit en liten dröm vi haft”, säger Marie Östh Karlsson, tidigare kommunalråd (S).

Ämnen i artikeln:

PolitikerChefskapLedareKarriär

När de båda slutade med politiken var Patrik Karlsson ordförande i Göteborgsområdets socialdemokratiska partidistrikt. De träffades i början av den politiska karriären, men det dröjde länge innan de blev tillsammans.

– Att vi blev ett par togs emot väl. Vi smög aldrig med det. När vi insåg allvaret berättade vi tidigt för nära partikamrater och familjer. Eftersom vi bägge var politiker var det bättre än att lämna öppet för spekulationer. De som eventuellt haft synpunkter är nog sådana som velat komma åt positionen. För en del är det viktigare än allt annat, att få vara politiker på heltid är eftersträvansvärt, säger Marie Östh Karlsson.

Så varför hoppade ni av?
– Vi kände oss ganska färdiga med politiken. Patrik hade jobbat som typograf några år, men sedan varit heltidspolitiker. Jag var fritidspolitiker och därefter heltidspolitiker i tre mandatperioder. Det var fantastiskt roligt att leda och styra en stad, men när vi tappade majoriteten blev det svårt att driva igenom beslut.

– Men mycket gott har gjorts både före och efter vår tid. Man sår frön och får vänta på att de växer.

I dag har varken Marie Östh Karlsson eller Patrik Karlsson några politiska engagemang.

– Vi har inga möten och inga uppdrag, men vi är fortfarande med i partiet i Mölndal. Vi har fått lite förfrågningar i Kungsbacka ... fast nu koncentrerar vi oss på Freadals, säger Marie Östh Karlsson.

Att driva café var inget de funderat över innan det blev "skarpt läge" och de beslöt att lämna politiken. Men att hitta ett bed & breakfast inom en timmes resa från Mölndal, där deras barn och barnbarn finns, var inte så lätt som de hoppats.

– Vi är en stjärnfamilj och ganska många. Det var jättesvårt att hitta något som var så stort som vi behövde. Men så såg vi ett äldre hus som vi kunde göra om till vårt och blev förälskade.

På köpet fick de en ganska stor restaurangdel, vilket egentligen inte var vad de ville ha, men som öppnade för egna konferenser.

– Vi tog utmaningen och har inte ångrat oss. Vi fick fart på stället  med trubadur- och quizkvällar och bröllop tills corona slog till. April var tufft, men sedan har det rullat på. Vi släppte inte vårt koncept, men skalade ned antal deltagare och tog bort bufféer.

Ingen av dem har någon erfarenhet av liknande verksamhet i bagaget.

– Nej, inte det minsta. Men vi mår bra av kalas och att få människor att känna sig delaktiga. Bägge har stora familjer och gillar att fixa grejor, säger Patrik Karlsson.

Parallellt med verksamheten driver han även ett marknadsföringsföretag. Det enda de saknar från det politiska livet är vännerna, hävdar de.

– Men vi var trötta på alla möten. Jag saknar inte heller att alltid behöva vara den som bestämmer i slutänden. Nu tycker jag det är roligt när någon annan gör det. Däremot kan vi sakna ihjäl våra vänner, men de kommer hit. Flera av dem av dem vill dessutom lägga konferenser här, både politiska och fackliga. Så nej, vi saknar inte uppdragen – även om de är fantastiskt roliga så är de slitsamma, säger Marie Östh Karlsson.

Jobb- och karriärbyten är kul och utmanande, konstaterar hon.

– Jag har varit barnsköterska, tagit hand om funktionsnedsatta barn och arbetat på en förskola innan jag blev heltidspolitiker. Jag tänker inte så mycket på att detta är annorlunda. Jag fortsätter att jobba med tankeverksamheten även efter arbetstid precis som förut.

– På så sätt är det en ynnest att vara heltidspolitiker och kunna tänka på dagen. Att vara deltidspolitiker är mycket tuffare. Nu byter vi fokus och målgrupp, men sättet att tänka kring människor, att lyssna och ha en dialog är detsamma.

Vad är svårast, att vara politiker eller entreprenör?
– Som kommunpolitiker är du väldigt nära människor, du ska ha ett kort perspektiv på deras frågor men kan inte få alla nöjda. Du ska även tänka på att få skola och välfärd så bra som möjligt, men du kan inte få igenom allt. För att lyckas måste du ha så många som möjligt med dig vilket är en utmaning i dag. Förr var mandaten tydligare. På så sätt är det lättare att vara entreprenör.

Tror du att den utvecklingen kommer fortsätta?
– Ja, tyvärr. Det kommer att bli ännu mer individualiserat, fler intressefrågor som drivs stenhårt, fler småpartier som kanske bara är intresserade av en fråga och svårare att få igenom beslut.

Vilken är er största lärdom som entreprenörer hittills?
– Som liten entreprenör med 1-2 anställda är man ganska sårbar. Det gäller att ha en buffert. Inom den offentliga sektorn och välfärden är man så många, här är man mer skör, säger Marie Östh Karlsson men fortsätter i samma andetag:

– Vi har fått otrolig hjälp från olika myndigheter. Alltifrån kommunen, som gett oss ett fantastiskt mottagande, till räddningstjänsten och polisen. Det hade vi inte klarat oss utan. Kanske fick vi extra bra mottagande tack vare vår bakgrund.

Barbara Taltavull

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev