Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Framtidsspaning i coronatider

Publicerad: 22 oktober 2020, 11:07

För tjugonde året i rad sätter sig förvaltningschefer från Östergötland med omnejd i skolbänken för att lära av varandra – och av forskare. På agendan står bland annat coronans effekter; det har blivit svårare att fatta strategiska beslut när nämndpolitiker sitter isolerade.


Ämnen i artikeln:

Karriär

Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) vid Linköpings universitet sparkade häromveckan i gång uppdragsutbildningen av ytterligare en kull förvaltningschefer. Ett första tvådagarsinternat ska följas av sammanlagt fem fram till nästa sommar.

Coronan gör fortbildning viktigare än kanske någonsin, menar kursledaren och universitetslektorn i företagsekonomi Robert Jonsson:

– Ledarskapet utmanas alltid i kriser. Vad har vi lärt oss den här gången? Hur går vi vidare?

Östgötarna tillhör pionjärerna på det här området – redan i slutet av 1990-talet beslöt kommunchefernas eget nätverk att man ville fördjupa samarbetet med universitetet. Resultatet blev att CKS erbjöd sin första utbildning för förvaltningschefer 2001.

Mjölbys tekniske chef Dag Segrell ingick i första kullen, tillsammans med omkring 15 andra förvaltningschefer.

– Vi var lite av försökskaniner, säger han i dag. Det finns ju mängder av ledarskapsutbildningar, men den här var speciell i och med att vi fick ta del av forskning som vi aldrig hade kommit i kontakt med annars.

Det var nätverket av kommunchefer som utsåg vilka som skulle gå utbildningen. Och så har det fortsatt: man ser till att det blir en bra könssammansättning och att många förvaltningar är representerade.

Dag Segrell avancerade så småningom till kommundirektör i Mjölby och har levererat många förvaltningschefer till kursen genom åren.

– Alla vi som gått den har fått värdefulla nätverk över kommungränserna, konstaterar han.

I år har han skickat samhällsbyggnadschefen samt omsorgs- och socialchefen. Den senare, Thomas Åhlander, var mycket nöjd efter det första internatet på Vårdnäs stiftsgård:

– Fantastiskt att få framtidsspana ihop med kollegor! Genom att tillsammans identifiera kommande samhällsförändringar kan vi agera i tid.

Kursledaren Robert Jonsson berättade om vilka ämnesområden från den kommunala forskningen som han planerar att ta upp under kursen, från förvaltningsekonomi till korruption – allt som kan tänkas vara relevant för kursdeltagarna.

– Jag är också mån om att höra vilka frågor som de själva skulle vilja fördjupa sig i, framhåller han.

Vid ett möte med kommundirektörernas nätverk i somras snappade han upp en fråga som han ämnar lyfta: lejonparten av dem berättade att politiker retirerat under coronan, delvis till följd av bristfällig digital mognad. Många politiker var helt enkelt inte uppkopplade i den utsträckning som krävdes när coronaläget förändrade förutsättningarna över en natt.

– Det långsiktiga strategiska arbetet har blivit lidande när tjänstemännen inte kunnat ha denna löpande dialog med politikerna. Hur gör man då? Vilka erfarenheter har de? säger Robert Jonsson.

Den här typen av nära band mellan forskarsamhället och kommunerna är inte unik för Östergötland. Kommunforskning i Västsverige (KFI) och Rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning (KEFU) i Skåne ligger också i framkant.

Det som gör att det östgötska samarbetet sticker ut är att utbildningen av cheferna har utvecklats över tid och innehåller allt fler komponenter. Numera får deltagarna inte bara nya nätverk och chans att ta del av aktuell forskning, de får också varsin mentor och en duvning i personligt ledarskap.

Det sistnämnda lades till för tio år sedan, sedan CKS sett ett minskat intresse att skicka chefer till utbildningen. Beteendevetaren Lennart Kågström blev ansvarig för momentet personligt ledarskap, och han är också den som gjort den hittills enda utvärderingen av kursen ”Ledarskap i kommuner”:

– Många har berättat hur viktigt det har varit att få diskutera det personliga ledarskapet i grupp, säger han.

Han förklarar att det inte alltid varit lätt att samtidigt tillfredsställa behoven hos chefer från stora och små kommuner.

– Boxholm och Norrköping kan ha lite olika utmaningar, men i själva ledarskapet har de ändå mycket gemensamt, säger Lennart Kågström.

Askersunds kommunchef Marie Hillman var – då hon arbetade som ekonomichef i Vadstena – med i första kullen när momentet om det personliga ledarskapet hade förts in.

– Jag fick en fördjupad förståelse för hur människor kan vara och varför de agerar på ett visst sätt. Och inte minst fick jag diskutera med likasinnade om hur man bäst samarbetar med förtroendevalda, berättar hon.

I år skickade hon själv Askersunds kultur- och evenemangschef Daniel Eriksson till utbildningen.

– Det var oerhört stimulerande att möta förvaltningschefer från i stort sett alla ämnesområden. När man bara träffar chefer inom sitt eget område så kan det bli lite enkelspårigt, säger han till Dagens Samhälle kort efter första samlingen.

Att kursdeltagarna genom åren haft mentorer bland kommundirektörerna har varit uppskattat, visar utvärderingarna. Dag Segrell i Mjölby har själv varit mentor vid en handfull tillfällen:

– Det har varit viktigt även för min egen utveckling. Jag har lärt mig mycket av mina adepter.

Nyligen klev han av jobbet som kommundirektör och är nu teknisk chef på nytt. Men han övertalades att vara kvar som mentor ett år till.

– Jag har jobbat kommunalt i 40 år och har nog snappat upp ett och annat som andra kan ha nytta av.

Påhl Ruin

Ämnen i artikeln:

Karriär

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev