Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"För mig är Kulturkvarteret drömplatsen"

Publicerad: 26 mars 2020, 12:00

Det kommer att kosta minst en halv miljard och har kallats både skrytbygge och elitsatsning. Efter påsk blir Karin Beckman chef för det framväxande Kulturkvarteret i Örebro. ”För mig är det drömplatsen”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKultur

Nästa år ska det stå klart: Kulturkvarteret, vackert beläget intill Svartån, med ett nytt stadsbibliotek, kulturskola, restaurang och en ”multiscen” med plats för 250 sittande eller 400 stående åskådare. Närmaste granne är stans konserthus.

Jätteprojektet – kommunens största på 50 år – har mötts av både hurrarop och kritik. Det sistnämnda inte minst från den före detta polisen Peter Springare, nu ledamot i kommunfullmäktige för Örebropartiet som motionerat om att avbryta hela byggnationen.

– Det är fint att vi lever i en demokrati där man faktiskt ifrågasätter stora projekt, jag välkomnar mångfald även i åsikter. Och Örebros ambition att hitta ett ställe där alla ska kunna mötas är modig, tycker jag. Fler mötesplatser är det som krävs i samhället, säger Karin Beckman.

Enligt rektorn för Örebro konstskola är det problematiskt att initiativet inte kommer från gräsrotsnivå utan uppifrån, och en ABF-ombudsman hävdade i Nerikes Allehanda att Kulturkvarteret vänder sig till medelklassen och finkulturen. Är det en elitsatsning, detta?
– Om det upplevs så blir det min uppgift att bevisa motsatsen. Det här ska vara ett hus för alla örebroare, och vi måste aktivt jobba så att alla känner sig välkomna.

Kan det bli svårjobbat för dig med alla dessa kritiker i bakhuvudet?
– Nej, jag får väl ta det som det kommer. Jag är inte orolig för det.

Karin Beckman har gjort det många drömmer om: ett yrkesskifte mitt i livet. Hon arbetade med rehabilitering och personalfrågor i åtskilliga år innan kulturintresset fick ta över.

– Jag hade stjärnorna med mig! Jag jobbade på personalavdelningen i Vara kommun och när tjänsten som kulturchef kom ut 2014 var jag redan känd i organisationen. Och eftersom de visste hur engagerad jag var i kulturfrågor plus att jag funkade som ledare så fick jag chansen.

Både till Vara och till senaste tjänsten, i Härryda, har hon veckopendlat från hemmet i Skara. Något hon tänker fortsätta med:

– Det är inte mycket längre till Örebro än till Göteborg så jag åker bara åt andra hållet. Det är ändå i Skara jag har släkt och vänner. Byta jobb är en sak, boendet får jag tänka på senare.

Hur ser din vision för Kulturkvarteret ut?
– Jo men det var ju därför jag sökte jobbet: jag är så förtjust i den vision som redan är framtagen! Att man ska komma in i huset och känna: ”Oj, vilket häftigt ställe, vad kan jag göra här?” Här kan alla medborgare vara, både som aktörer och kulturkonsumenter. Jag brinner verkligen för tillgängligheten, så jag ser den här platsen som drömplatsen för att få ihop all min tidigare erfarenhet.

Invigningen hålls först hösten 2021, vad ska du göra till dess?
– Åh, det finns hur mycket som helst att göra! För det första är det upp till mig att anställa den personal som behövs. Jag måste också jobba med de externa aktörerna: hur ser de ut, vilka kan vilja finnas med som inte redan är i huset? Hur ska vi samarbeta med Örebroregionen och hur ska vi tänka i det lokala men även större, nationellt? Hur ska samarbetet med allt från skolan till näringslivet se ut?

– Så jag behöver träffa en massa människor. Kulturkvarteret måste göras känt – alla ska veta att vi är på gång.

Mitt cv. Karin Beckman

Nytt jobb: Chef för Kulturkvarteret i Örebro.
Ålder: 52 år.
Yrkesbakgrund: Beteendevetare och KBT-terapeut. Kulturchef i Vara kommun, närmast kultur- och fritidschef i Härryda.
Drivkraft: ”Att vara meningsskapare! Det låter pretentiöst, men jag drivs av att koppla ihop saker så att de blir något mer än de var från början.”
Gör helst på fritiden: ”Är en ganska stor kulturkonsument, så klart. Gillar också att vandra och paddla kajak. Men min största fritidssysselsättning är att umgås med mina vänner, jag tycker det är viktigt att investera tid i dem.”
Dold talang: ”Du kommer inte att kunna skriva det i text, men jag kan vissla lite för dig om du vill. Jag visslar på ett väldigt speciellt sätt, nämligen. (… och nej, det går inte att skriva i text, reds anm).

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKultur

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev