Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Femton år – och kommunutvecklare

Publicerad: 21 augusti 2020, 06:52

Leonita Kushutani har både ris och ros åt Skara kommun efter sin feriepraktik som kommunutvecklare.

Foto: Johanna Svensson/BILDBYRÅN

Trenden att anställa unga kommunutvecklare sprider sig. I Skara var 15-åriga Leonita Kushutani en av de ungdomar som fick ett annorlunda sommarjobb.


Ämnen i artikeln:

KarriärKommunerUngdomarSommarjobb

Modellen kan se lite olika ut. Men konceptet att anställa ungdomar som kommunutvecklare har plockats upp av många kommuner de senaste åren. Oftast är det en del av kommunens satsning på feriepraktik.

Skara är en av de kommuner som för första gången testade att ha unga kommunutvecklare denna sommar. Under tre veckor jobbade tre ungdomar på stadshuset.

– De har varit runt på alla enheter på kommunledningsförvaltningen och fått se hur de jobbar och fått möjlighet att ställa frågor. De har haft separata möten med oppositionsråd, kommunalråd och kommundirektör. Och de satt med vår kommunikatör i två dagar och kom med förslag på hur vår sajt kan förbättras. Vissa av de förslag de kom med har vi redan börjat jobba med, berättar Carolina Esping, utvecklingschef i Skara kommun.

En av dem som fick tillbringa tre veckor på stadshuset var Leonita Kushutani. Hon berättar att ungdomarna inte riktigt visste vad de skulle förvänta sig.

– När vi stod utanför stadshuset och skulle börja så tänkte vi att det nog inte händer så mycket där. Men sedan fick vi lära oss mycket som vi inte visste om. Att det finns så många olika avdelningar som jobbar med olika saker till exempel, säger Leonita Kushutani.

Tanken med att ha unga kommunutvecklare är att de ska få komma med förslag på hur kommunen kan förbättras och bidra med ungas perspektiv på hur det fungerar i dag. Leonita Kushutani och hennes unga kollegor kom med flera synpunkter som Skara nu ska arbeta vidare med. Bland annat kring kommunens webbsida.

– Vi tyckte att det var för mycket information på hemsidan och det var svårt att hitta. Och att det vore bra om det fanns kontaktuppgifter till de olika enheterna så att man vet vem man ska kontakta, berättar Leonita Kushutani.

Trygghet var ett annat tema de jobbade med under sina tre veckor på stadshuset. Detta eftersom kommunen i flera undersökningar fått låga betyg på trygghetsområdet. Ungdomarna fick bland annat besöka utomhusmiljöer som upplevts som otrygga, till exempel busstationen i Skara.

– Där känns det inte så tryggt. Det är dålig belysning som gör att man känner sig otrygg. De borde fixa bättre belysning och göra det fint. Och så borde det finnas en affär därsom alltid är öppen. Det skulle kännas tryggare om du kunde gå in där, säger Leonita Kushutani.

Hon ger både ris och ros till kommunen för hur det fungerade att vara ung kommunutvecklare.

– Jag skulle kunna tänka mig att jobba mer med det här. Det är roligt och man lär sig mycket. Men till nästa år kan kommunen tänka på att ge fler uppgifter, för det var lite långtråkigt ibland när vi inte hade så mycket att göra, säger hon.

Carolina Esping på Skara kommun tycker också att det finns en del lärdomar från årets premiär för den nya feriepraktiken på stadshuset.

– Till nästa år kanske vi ska smalna av det lite och låta dem jobba med ett tydligt uppdrag, säger hon.

Skara inspirerades av Falköping som haft konceptet i flera år. Där har satsningen utvecklats så att de som gör feriepraktik som unga kommunutvecklare erbjuds att stanna kvar som timanställda under det kommande läsåret. Under det gångnaläsåret har nio gymnasieelever varit timanställda.

– De unga kommunutvecklarna lägger fram förslag till politikerna under året. De har också en pott på 100 000 kronor att använda till ungas idéer, ”Unga tar ordet-potten”. Det kan handla om många olika typer av idéer. Till exempel fler saker till ett uppehållsrum på en skola, skateboards till skateparken, e-sportsturneringar, halloweendisco eller hyra av lokal för en teatergrupp, berättar Karoline Jernsparv, ungdomsstrateg på Falköpings kommun.

Hon har flera tips till andra som vill dra i gång med unga kommunutvecklare:

– Viktigast är att utgå från de ungdomar som finns i kommunen och inte bara starta något för att det verkar vara en bra grej. Man måste höra vad ungdomarna vill och låta dem vara med i processen från början. Sedan behöver man utforma uppdraget tillsammans med dem. Det är viktigt att de får reell makt och känner att de kan vara med och påverka.

Skaraborgs kommunalförbund erbjuder stöd till de kommuner som vill anställa unga kommunutvecklare. Nu i sommar har förbundet haft två unga processledare, 17 och 19 år gamla, anställda för att leda arbetet och hålla kontakten de ungdomar som praktiserat som kommunutvecklare.

– Vi har sett att det fungerar bäst om unga personer som de kan relatera till har den direkta kontakten med dem, säger Isabel Eriksson, kulturstrateg på Skaraborgs kommunalförbund.

Som en avslutning på sommarens feriepraktik fick alla unga kommunutvecklare i de olika kommunerna presentera sina förslag på en onlinekonferens där politiker och chefer från kommunerna deltog och lyssnade.

– Det är viktigt att ha en bra dialog med politikerna så att de är beredda att träffa och lyssna på ungdomarna. Det är ett måste om det ska fungera att ha unga kommunutvecklare som får möjlighet till inflytande, säger Isabel Eriksson.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev