Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Efter turbulensen på Tjörn: ”Politiken får sköta politiken”

Publicerad: 20 augusti 2021, 06:09

Evike Sandor, kommundirektör på Tjörn.

Foto: Maria Johannessen/Tjörns kommun

”Man kan bara förändra sitt eget förhållningssätt”, kommenterar Tjörns nyblivna kommundirektör Evike Sandor det stundtals svårjobbade politiska klimatet i kommunen.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Hon har rötterna i Ungern, är uppvuxen i Bergslagen men har tillbringat största delen av yrkeslivet på västkusten – i Lilla Edet, i Göteborg och de senaste 13 åren på Tjörn.

– Jag är inte sådan som brukar byta jobb ofta utan stannar där jag är, konstaterar hon. 

”Det är ett väldigt tufft jobb att vara kommunchef” sa du till en lokaltidning i våras. Vad är svårast?
– Att balansera mellan de olika intressen som finns. Både från politiskt håll, från tjänstepersonshåll och i relation till medborgarna. Ofta när frågor inte löses där de kanske borde lösas, då hamnar de på kommundirektören i slutänden. 

Det har varit turbulent på chefsfronten på Tjörn i flera år och din företrädare fick gå mer eller mindre på dagen. Vad är det som inte fungerar?
– Svårt att säga. Men kanske är det den där balansen – att framför allt få de politiska partierna att inte uppfatta tjänstemannanivån som att den tar ställning utan att vi är en neutral instans. Och visst, det är tufft, men det tror jag gäller många kommuner. Jag försöker alltid låta politiken få sköta politiken.  

Men ni har ett rätt tufft politiskt klimat också, med politiker som drar åt olika håll. Vad får det för effekter på tjänstemannasidan?
– Att det är väldigt, väldigt svårt att handlägga ärenden för att man som tjänsteperson lägger mycket kraft och energi på sitt arbete men så kommer det upp till politiken och kanske blir något helt annat än vad man föreslagit. Klart att det finns en inbyggd frustration i det. Men man kan bara förändra sitt eget förhållningssätt, inte någon annan människas sätt att vara. 

Tjörn står enligt er kommunstyrelseordförande ”inför stora avgörande frågor inför framtiden” – vilka?
– Framför allt lokalförsörjningen. Och främst skollokaler, där vi pratar miljardkostnader. Väldigt mycket pengar för en liten kommun. 

Å andra sidan gick ni drygt 50 miljoner plus i fjol. Hur ser det ut i år?
– Vi brukar alltid ta budgetbeslut i juni, men i år har politikerna beslutat vänta till hösten med motiveringen att läget är så osäkert. Vi har ett val framför oss, Sverige ska startas upp igen efter pandemin, och så det här med skolstrukturen … Stora frågor som vi förhoppningsvis snart får se politiska beslut kring, så därför är det lite oklart just nu hur läget ser ut 2021.

Men ni hade en stark turistsommar?
– Ja, jag vet inte om man kan använda ordet rekord, men många affärer och restauranger har haft högre omsättning i år än förra året. Och då var förra året ändå väldigt bra. Folk semestrar verkligen i Sverige! Men i år har vi haft tryck även från andra länder.

Vad gör dig till en bra kommundirektör då?
– Jag försöker alltid tänka på att vara ödmjuk. Och att det inte bara finns en sanning, utan många sanningar. Jag försöker alltid sätta mig in i den andra partens situation för att försöka förstå, och så vill jag ha ett win-win-perspektiv på frågorna. Jag tar inte ställning för ena eller andra parten. 

– Sedan tror jag att man måste vara ganska trygg i sig själv för det är klart, att jobba som kommunchef i en politiskt styrd organisation – då måste man nog ha en inre trygghet för att klara de processer som är.

Mitt cv. Evike Sandor

Nytt jobb: Kommundirektör på Tjörn (sedan 20 maj)

Ålder: 58 år

Yrkesbakgrund: Många års arbete med kulturfrågor i Lilla Edets kommun och VGR. Flera roller i Tjörns kommun, bl a skol- och samhällsbyggnadschef, närmast kultur- och fritidschef.

Ville bli som barn: ”Polis eller målare.”

Bästa livsrådet: ”Om man är stark eller har mycket makt, som man ofta har som chef, så måste man vara snäll. Litegrann som Pippis devis. Det är en tanke jag alltid har med mig för att inte glömma bort vad man har för uppgift.”

Gör helst på fritiden: ”De senaste åren har det blivit mycket fokus på pilgrimsleder, framför allt kring Santiago del Compostela. Jag planerar för en fjärde vandring nästa år. Man går i snitt 2,5 mil varje dag i cirka fem veckor så det blir mycket träning innan för att orka.”

Dold talang: ”När jag lagar mat brukar jag få ganska mycket beröm, så det kanske är en dold talang?”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdrag

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev