måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Efter chefskarusellen i Falun: ”Det finns några stenar att vända på”

Publicerad: 4 juni 2021, 07:14

Att kunna avgränsa och hitta balansen mellan arbete och fritid är nödvändigt för att jobbet ska bli hållbart på sikt, säger Helena Bergman.

Foto: Helena Wildros

Det intressantaste hr-chefsjobbet i hela Dalarna, säger Faluns hr-chef Helena Bergman om sin nya tjänst.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöFramtidens kompetensförsörjningPersonalbristNytt uppdrag

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Vad är det som är så spännande?
– Att det finns så mycket kompetens inom personalkontoret. Att vi är tillräckligt stora för att jobba strategiskt med utvecklingsfrågor. Att vi har en kommundirektör, Pernilla Wigren, som också är intresserad av personalfrågor. Dessutom är det en hel del att göra eftersom det suttit några olika på den här stolen! Det finns några stenar att vända på.

Ja, det har ju varit turbulent i kommunen i några år, med flera tunga avhopp och medarbetarprotester mot chefskulturen. Hur är läget i dag?
– Nu har Pernilla varit här ett tag och hon gör skillnad. Frågorna jag som personalare tycker är viktiga är frågor som hon tar upp i ledningsgruppen och som vi jobbar med. 

Så ni har kommit tillrätta med de tidigare bristerna?
– Jag var inte en del av den tiden så jag kan inte uttala mig om det. Men det jag ser nu, det vill jag vara en del av. 

Du har stark utvecklingskraft, står det på kommunens hemsida – vad är det du ska utveckla?
– Något jag tycker är viktigt är att få ett helhetsperspektiv på hr-frågorna, både inom kommunen och hos oss internt. Sedan har vi de större processerna: ledarutveckling, arbetsmiljön – hur vi trivs och utvecklas men också post corona: många är trötta nu. Sedan har vi den jättestora puckel som är kompetensförsörjningsfrågan. 

Hur ska Falun hantera den?
– Nyckeln är att tänka om så att det blir en bra kompetensmatchning mellan dem som finns på arbetsmarknaden och våra jobb. De som söker våra underskötersketjänster i dag har inte tio års erfarenhet. Så ser det ut och då måste vi jobba utifrån det: vilka personer har vi och hur får vi ihop pusslet? Det behöver inte bli sämre, det kanske till och med blir ännu bättre. 

Du har tidigare jobbat med eritreanska nyanlända mäns etablering på arbetsmarknaden, viktigaste lärdomen där?
– Att det spelar ingen roll hur mycket man förbereder den enskilda individen, det måste finnas en välkomnande och intresserad arbetsplats som tar emot. De här killarna vill inget annat än att jobba, därför är det så otroligt viktigt att förbereda arbetsplatserna. 

LÄS MER: Forskare: Vardagsslit ger mer än dyra chefskurser. 

Du har också sysslat med värdegrundsfrågor. Tillhör du dem som tror att kommunala värdegrunder har ett reellt värde, eller är de mest floskler?
– Jag har faktiskt varit med om bådadera. Att värdeorden bestämts uppifrån och varit på latin, det funkade inte alls för mig. Men det vi gjorde i Leksand, då vi frågade medborgare, politiker och medarbetare vad som skulle bidra till en mer framgångsrik kommun, lät dem välja 10 av 100 värderingar och sedan förde en dialog kring de orden – det gjorde skillnad. Det är i dialogen det sitter! Gör man inget av sin värdegrund, då är den inte värd någonting. Men dialogen skapar en gemensam förståelse för vart vi vill. I Falu kommun har vi ”Enkla att samarbeta med” och ”Till nytta för Faluborna.”

Vad blir svårast i din nya roll?
– Att hitta en balans mellan arbete och fritid, inte bara för mig utan för oss alla. En jätteviktig fråga när man pratar ledarskap. Jag är imponerad av vilka komplicerade uppdrag våra medarbetare har – att då kunna avgränsa är centralt för att det ska bli hållbart på sikt. 

Mitt cv. Helena Bergman

Nytt jobb: Hr-chef i Falu kommun.
Ålder: 50 år.
Yrkesbakgrund: Personalvetare, jobbat med personalfrågor bl a i Rättviks och Leksands kommuner, på Clas Ohlson och Trafikverket. Projektledare och verksamhetsutvecklare i Falun sedan november 2017, sedan november 2020 tillförordnad hr-chef.
Ville bli som barn: ”Journalist och arkitekt.”
Bästa livsrådet du fått: ”Njut av stunden.”
Gör helst på fritiden: ”Vandrar i skog och mark, åker längdskidor och så är jag inspiratör/ledare i frigörande dans.”
Dold talang: ”En sak är jag stolt över – jag har åkt mycket carving- och längdskidor men så tröttnade jag lite och började åka snowboard. Det är ingen talang, jag är värdelös! Men det är roligt att vara vuxen och total nybörjare.” 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev