fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Efter avgångskravet: Regiondirektören i Norrbotten slutar

Publicerad: 21 juni 2022, 07:38

Läkarna kräver regiondirektörens Anna-Stina Nordmark-Nilssons avgång.

Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson i Norrbotten avgår. Beskedet kom på tisdagsförmiddagen, dagen efter att drygt 170 läkare gått ut och riktat skarp kritik mot henne och personalsituationen vid Sunderby sjukhus.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttRegion NorrbottenChefskapLedareHälsaLäkareCancer

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson har bett att få lämna sitt uppdrag, meddelade Region Norrbotten i ett pressmeddelande på tisdagsförmiddagen.

Hon slutar så snart en tillförordnad regiondirektör har utsetts, och därefter erbjuds hon uppdraget att vara ansvarig för förhandlingarna med LKAB och processen inför bygget av ett nytt sjukhus i Kiruna. 

Uppdraget att hitta en mer permanent lösning till regiondirektörsposten kommer den majoritet som styr efter valet i höst att få, sa Sjukvårdspartiets Kenneth Backgård på en presskonferens.  

Redan för några dagar sedan sa Norrbottens läkarförening upp sitt samverkansavtal med Region Norrbotten med anledning av att man saknar förtroende för regiondirektören Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

170 läkare vid Sunderby sjukhus i Luleå gick ett steg längre. I ett ett öppet brev som gick ut på måndagskvällen riktar de skarp kritik mot regionen och kräver direktörens avgång.

– Förutom att personalbristen har drabbat cancerpatienter som har fått skickas hem, drabbas också multisjuka patienter med lunginflammationer, hjärtinfarkter och blodförgiftningar som inte kan läggas in då det saknas vårdplatser, enligt Linda Kenttä Finnberg, en av läkarna som skrivit under brevet.

LÄS MER: Förtvivlad jakt på vårdpersonal in i det sista – ”Aldrig varit så svårt

 – De blir kvar på akuten i ett, ibland två, dygn – på hårda britsar utan tillgång till mat. Det är en fruktansvärt situation, ingenting man önskar någon, säger hon till P4 Norrbotten. 

I mitten av juni stod det klart att Karolinska universitetssjukhuset i Solna har tecknat ett avtal med Region Norrbotten om att operera omkring 190 cancerpatienter under sommaren. Patienterna kommer i de flesta fall att flyga med reguljärflyg till Stockholm, enligt ett pressmeddelande från Karolinska.

LÄS MER: Så vill regionråden lösa krisen i Norrbotten 

– Att framställa det som en bra lösning är okänsligt av regionledningen, anser överläkaren Jonas Millgård, som också har skrivit under brevet.

– Att skicka i väg svårt sjuka cancersjuka människor, långt hemifrån och sitt sociala stöd, är vedervärdigt. Det är fruktansvärt. Det är inte bara operationsteknik det handlar om, det handlar om människor, säger han, till Norrbottens-Kuriren.

LÄS MER: Kartläggning: Kvinnor toppar regiondirektörernas lönelista

TT/Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev