Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

DS gör tydligare skillnad mellan opinion och nyheter

Publicerad: 27 februari 2017, 08:47

”Det minsta vi kan göra är att tydliggöra vad som är opinionstexter där skribenten skriver för att påverka och vilka artiklar som är opartiska”‚ säger Olov Carlsson, DS chefredaktör.

Foto: Rickard Kilström

Det kan vara svårt att alltid vara säker på vilken typ av texter det är man kommer till via en länk i sociala medier eller sökmotorer. Är det en nyhet? En ledartext eller en debattartikel? — Vi vill markera skillnaden och tydliggöra vad hos Dagens Samhälle som är opinions- respektive opartiska och faktabaserade nyhetstexter, säger Olov Carlsson, chefredaktör.


Ämnen i artikeln:

MedierSociala medier

I en debattartikel på måndagen talar en rad av Sveriges tyngsta publicister inom press, radio och tv om vikten av att tydligt markera skillnad mellan nyhets- och opinionsmaterial på webben – något flera stora mediasajter redan börjat göra under 2017.

Branschorganisationen Utgivarna har tagit fram riktlinjer för hur det ska göras på ett tydligt och enkelt vis. Dagens Samhälles chefredaktör och ansvarige utgivare Olov Carlsson instämmer i Utgivarnas åsikt att detta är nödvändigt när en sajts förstasida sällan är den självklara vägen in till enskilda artiklar.

— I en tid då allt mer av nyhetskonsumtionen sker digitalt behöver vi mer tydlighet över vad som är opinions- och debattexter och vad som är opartiska och faktabaserade nyhetstexter, säger Olov Carlsson till Dagens Samhälle.

— Det här blir allt viktigare då en stor del av våra artiklar läses eller länkas till från andra sajter och sociala medier.

Under de senaste åren har det blivit allt vanligare att olika aktörer försöker påverka såväl opinionen som själva förtroendet för massmedia via en rad metoder – allt från spridande av desinformation som man hoppas media ska rapportera som sanning, till försök att skapa förvirring och misstro mot nyhetsmedia över huvud taget.

— Behovet av faktabaserad och opartisk journalistik har aldrig varit större, säger Olov Carlsson. Det finns krafter i samhället som just nu föder förakt och underblåser misstro mot den professionella journalistiken. Det är en skrämmande utveckling där vi ser att hot mot enskilda journalister och redaktioner bara ökar.

— Det minsta vi kan göra är då att också tydliggöra mot våra läsare vad som är opinionstexter där skribenten skriver för att påverka och driva en tes och vilka artiklar som är opartiska och faktabaserade. Vi märker att det inte alltid är tydligt för våra läsare vad som är vad – inte minst digitalt.

Webben har gjort det möjligt för i stort sett vem som helst att publicera sig på ett vis som kan se mycket professionellt ut – även om innehållet i vissa fall helt saknar allt som kännetecknar god journalistik. Något som inte sällan utnyttjas för politiska syften. Därför är det extra viktigt att dra en tydlig gräns, anser Olov Carlsson.

— Det är en stor skillnad mellan oss som både förhåller oss till yrkesetiska regler och är anslutna till det pressetiska systemet, och de opinionsdrivna sajter som i journalistisk förklädnad på olika sätt vinklar sanningar, gör selektiva urval eller på andra sätt sprider texter för att understödja en politisk uppfattning eller opinionsinriktning.

— Vi vill markera den skillnaden och också tydliggöra vad hos Dagens Samhälle som är opinions- respektive opartiska och faktabaserade nyhetstexter.

Daniel Wiklander, debattredaktör och reporter, Dagens Samhälle

Ämnen i artikeln:

MedierSociala medier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev