Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Det känns rätt att gå från rosa till rött”

Publicerad: 7 februari 2020, 07:51

Inom S finns potentialen att göra skillnad, tycker Vanessa Marko, ny politisk sekreterare åt Katrin Stjernfeldt-Jammeh.

Foto: Hanna Backlund Ortman

”För mig har musik, politik och retorik alltid hört ihop”, säger tidigare nattklubbsprofilen och discjockeyn Vanessa Marko. Nu är hon nybliven politisk sekreterare åt Malmö stads kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragPolitikerSocialdemokraterna

Från dunkande afrobeats i dj-båset till kommunalpolitik i stadshuset kan steget tyckas långt. Men Vanessa Marko har länge haft siktet inställt på att jobba med påverkan – inte sällan driven av ilska över samhällets orättvisor. Redan som tolvåring läste hon ”Fittstim” och blev rosenrasande.

– Det blev mitt politiska uppvaknande, jag har varit feminist sedan dess. Allt det där som man i dag kanske tycker är lite gammaldags andra-vågen-feminism – att sluta raka sig under armarna, bränna bh:n och slippa sminka sig – det var jätteviktigt för mig. Att få göra mina egna val utifrån att vara en person, inte bara en kvinna.

Du startade till och med ett politiskt parti, Vanessist-partiet med sloganen ”för allt bra, emot allt dåligt” …?
– Wow, hur visste du det? Jomenvisst, och jag vann skolvalet! Min samhällskunskapslärare blev förbannad, han tyckte att det var diktatoriskt.

– Men den här viljan att uttrycka mig har alltid funnits där. Från tiden som elevrådsordförande i skolan till att under mina vuxna år jobba mer som aktivist och nu på det här sättet, i stadshuset.

Som aktivist startade hon bland annat det feministiska musikkollektivet Femtastic och var medgrundare till föreningen Fatta! mot sexuellt våld. Masterstudier i retorik banade väg för tjänsten som politisk sekreterare, men att det blev just hos Katrin Stjernfeldt Jammeh var ingen slump.

– Jag såg henne tala på Näringslivsgalan inför ett fullsatt Malmö Live och tyckte att hon var så bra! En stabil, stark ledare som brydde sig om sina frågor och om staden. Sedan stötte jag på henne på Nobeltorget och hon gjorde ett extremt gott intryck på mig, så jag kände att jag ville följa henne.

Men tidigare var du engagerad i Feministiskt initiativ?
– Ja, inför valet 2010 – det kändes superrelevant då. Jag arrangerade fester och konserter, sedan gick pengarna till partiet. Alltihop började med att jag såg Gudrun Schyman tala och blev fascinerad av henne. Så jag kan bli fascinerad av en person, och jag blev fascinerad av Katrin också.

Var det därför du bytte parti?
– Det känns rätt att gå från rosa till rött, tycker jag. Jag har alltid varit vänster, och Socialdemokraterna är en rörelse där potentialen finns att göra skillnad. Dessutom gör det skillnad för MIG att jobba med kommunikation kring större frågor än bara kultur och nöje. Jag kan bredda mitt engagemang.

Som två viljestarka personer – blir det lätt eller svårt att jobba ihop?
– Haha, det har jag ingen aning om! Jag är viljestark när det behövs, men jag är också bra på att förvalta folks idéer. Nu ska jag arbeta för Katrin och sköta hennes press och kommunikation på bästa sättet jag kan.

Varifrån kommer ditt retorikintresse?
– Mycket från min morfar och min farmor. Morfar var en stor berättare och tyckte om att hålla tal. Farmor var mer politisk, höll på med folkbildning inom ABF i Borås, organiserade kvinnor och höll kurser i olika språk. Pappa har alltid sagt ”det där har du från din farmor” – detta att jag gillade att plugga i skolan, ta plats och tala.

Vad i din karriär är du stoltast över?
– Femtastic-nätverket, tror jag. Att vi kunde få till så många stora kvällar och konserter med kvinnliga artister och hjälpa folk i deras karriärer. Det kändes som om vi verkligen behövdes: en plattform för unga tjejer som kunde ge varandra jobb och hålla varandra om ryggen – för att inte alltid vara i minoritet. Att vara många gav oss styrka. Vi kunde var arga ibland och kritisera när det gällde, men framför allt försökte vi vara positiva och inbjudande och göra så många bra saker som möjligt.

Hur är den initiala magkänslan på nya jobbet? Lite annorlunda arbetsmiljö än musikvärlden, kanske? 
– Kollegorna verkar supersnälla och är så himla kunniga! Jag ställer en massa dumma frågor och de är helcoola med det. Och det är kul att sitta i stadshuset, lokalerna är jättefina fast också ganska kommunalvanliga. Inga extravaganser. Men jag är väldigt glad! Jag har en stol, ett bord, en dator och en telefon – det enda man behöver.

Mitt cv. Vanessa Marko

Nytt jobb: Politisk sekreterare åt Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad.
Ålder: 32 år.
Yrkesbakgrund: Discjockey (känd som DJ NeyNey), musikarrangör, föreläsare och moderator. Drivit flera nattklubbar, marknads- och kommunikationsansvarig på Moriska Paviljongen i Malmös folkpark. Haft uppdrag för KFUK-KFUM, SSU och Fi.
Drivkraft: ”Att skapa scen och nå unga människor med musik och kultur som påverkansmedel. Och att gå från idé till handling. Det behöver inte vara mina egna idéer, men jag älskar genomförandet. Jag ser mig själv som en projektledare.”
Intressen: ”Gillar att dj:a väldigt mycket! Och att dansa, hänga i Folkets park, vara med vänner och träffa min familj.”
Dold talang: ”Talar spanska och är en jävel på backgammon.”
Bästa danslåten att dra i gång en fest med: ”Crazy in love med Beyoncé eller September med Earth Wind & Fire.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev