tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Det har varit för mycket ta-hand-om-och-tycka-synd-om”

Publicerad: 24 september 2020, 12:03

Det finns ungdomsföreningar och riktiga ungdomsföreningar, tycker Hans-Martin Akleye: ”De riktiga är de där de unga själva driver aktiviteterna.”

Foto: Privat

Ungdomars resurser tas alltför sällan tillvara, tycker Nynäshamns nya kultur- och fritidschef Hans-Martin Akleye. ”Titta bara på gängkriminaliteten vad unga kan åstadkomma tillsammans! Att vända den kraften är en enorm utmaning.”

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriärKulturUngdomar

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Kultur och fritid är den enda riktigt kommunala verksamheten, säger Hans-Martin Akleye, ny chef för – just det – kultur och fritid i Nynäshamn. Alla andra verksamheter är så lagreglerade att det egentligen bara är finputs som kommunerna kan göra själva, förklarar han. Kultur och fritid däremot bygger på ett samspel mellan invånare, politik och förvaltning.

– Okej, skolan måste kunna ha idrottslektioner och det måste finnas ett bibliotek. Men vad gäller allt annat – fotbollsplaner, ishallar, teatrar – så är det upp till politiken att besluta om i stort sett allting. Och oavsett om det handlar om stöd till föreningslivet, fritidsgårdar eller biblioteket med allt från kunskap till möten mellan människor, så är det sådant som bygger demokratin.

Under sitt drygt 30-åriga yrkesverksamma liv som social- och fritidsarbetare tycker sig Hans-Martin Akleye dock ha sett stadigt växande hål i detta demokratibygge, framför allt inom Idrottssverige.

– 95 procent av alla föreningar, som i övrigt gör ett fantastiskt jobb, har tappat det helt och hållet. I dag är det ingen större skillnad mellan att spela fotboll och att gå i skolan; man är på en viss tid på en viss plats med en viss tränare, viss pedagogik och så vidare. Men det är vuxna som driver, föreningarna som bestämmer – inte ungdomarna. Förhoppningsvis är detta en process som håller på att vända, för unga kan så oerhört mycket mer än vad vuxna tror. Att skapa saker, på egen hand eller tillsammans med kompisarna – ja, det är en del i demokratibygget, det var så hela den svenska föreningsmodellen började. Och den behöver återskapas.

Själv brukar han dela in ungdomsföreningar i två kategorier: ungdomsföreningar och riktiga ungdomsföreningar.

– De riktiga är de där de unga själva driver aktiviteterna.

Du talade i en lokaltidning om att ”möta ungdomar på ett respektfullt sätt”. Hur når man struliga unga som själva kanske inte alltid beter sig så respektfullt?
– Många pizzor blir det! Så började min karriär, när ungdomarna inte ville komma till socialkontoret och jag som socialarbetare var tvungen att träffa dem för att kunna skriva något yttrande eller så. Vi sågs på pizzerian på fredagarna och så bjöd jag.

– Jag tror att ungdomsarbetare överlag har en enorm möjlighet att påverka unga. Men tyvärr har vi som sagt en tradition av att skapa för dem, inte med dem. Det har varit lite för mycket ta-hand-om-och-tycka-synd-om i stället för att se deras resurser. Titta bara på gängkriminaliteten vad unga kan åstadkomma tillsammans! Att vända den kraften mot något annat är en enorm utmaning.

Vad lockade dig till Nynäshamn?
– Jag ville jobba i en liten kommun. Och nu vill jag lära känna Nynäshamn. Det är ett ansvar man har oavsett vilket jobb man har i en kommun, tycker jag, att lära känna den, dess historia och folk: vad finns det för trender, vad är viktigt för människorna här? Jag har en lista på personer som jag vill träffa, men det är viktigt att förstå att det tar något år att växa in i en sådan här roll.

Vad gör dig till en bra kultur- och fritidschef?
– Att jag kan ge folk ansvar, delegera. Och att tro på människor, det är en styrka.

Mitt cv. Hans-Martin Akleye

Nytt jobb: Kultur- och fritidschef i Nynäshamn.
Ålder: 61 år år.
Yrkesbakgrund: Startade flera föreningar i tonåren, både inom idrott och kultur. Aktiv på alla nivåer i civilsamhället. Socionom, reservofficer, mångårig erfarenhet som chef, utredare och projektledare både nationellt och internationellt. Fritidschef i Lunds kommun och ansvarig för Lunds kulturhuvudstadsansökan 2009. Projektledare för fritidsgårdsprojektet Kid 2011–2014. Närmast projektledare och konsult inom kultur och fritid i Upplands-Bro. 
Ville bli som barn: ”Ingenjör. Jag kom från en liten bruksort och framtidsutsikterna var att börja jobba i fabrik. Då kändes det bättre att jobba på kontor.”
Drivkraft: ”Människors utveckling.”
Gör helst på fritiden: ”Musik och lego. Har en son som fyller fyra snart.”
Dold talang: ”Rätt bra på att rita möbler.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev