måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Det går inte lika snabbt i den kommunala världen”

Publicerad: 4 september 2020, 05:13

”Förståelsen för hur det är att driva ett litet företag har jag med mig”, säger Karlshamns nya näringslivschef Nina Andersson. Foto: Karlshamns kommun

Hon föddes utan tålamod, säger Karlshamns nya näringslivschef Nina Andersson – som just därför ser de långa kommunala processerna som sin främsta utmaning.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragNäringslivsklimatChefskapLedare

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Hon är väldigt sällan helt nöjd, tillstår Nina Andersson. Men efter 15 år som konditor och egen företagare vet hon i alla fall vad hon tycker om:

– Allt med choklad. Och förändringsarbete – att få vara med och påverka.

Erfarenheten från eget entreprenörskap tror Nina Andersson kan bli hennes främsta styrka i den nya rollen.

– Jag hoppas att min bakgrund ska prägla mitt sätt att jobba. Förståelsen för hur det är att driva ett litet företag har jag ju med mig. Sedan är jag målmedveten, har hög ambitionsnivå och vill se till att det verkligen blir skillnad. Jag vill hela tiden att saker och ting ska bli bättre.

Och bättre kan det nog bli. Karlshamn har sedan 2015 rasat över 100 platser i Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimat och hamnade i fjol nästan längst ned på listan.

Vad är det som inte fungerar?
– Jag försöker tänka härifrån och framåt i stället. Och jag ser att här finns en stark politisk förankring för att frågorna kopplade till entreprenörskap ska prioriteras. Sedan kan näringslivsfrågorna inte bara ligga på näringslivsenhetens bord, de berör hela den kommunala organisationen. Jag tänker försöka hitta bra sätt att samarbeta, och i bästa fall kan det vara nyckeln till framgång som också visar sig i Svenskt Näringslivs mätningar framöver.

Att handläggningstider, upphandling, bygglov etc fungerar smidigt är jätteviktigt, säger hon. Men de ”mjuka” värdena får inte glömmas bort:

– Bra service, ett gott bemötande, bra attityd till företagande. Sådant jag vill ska prägla Karlshamn framåt.

Hur har kommunens näringsliv klarat coronakrisen?
– Vi kan inte låtsas som om allt är som vanligt, för det är det inte. Många har drabbats väldigt hårt. Vissa har kunnat hämta sig lite under sommaren, men på årsbasis är det många som ligger långt efter. Från kommunens sida ska vi göra vad vi kan utifrån våra möjligheter, så en nära dialog med näringslivet har kanske aldrig varit viktigare än nu.

I skrivande stund har Nina Andersson bara hunnit jobba i två veckor i sin nya roll, men snickrar tillsammans med kollegorna redan på kommunens nya näringslivsstrategi.

– Alla människor har lite olika sätt att nå målen, men vi ska i alla fall veta att vi har samma mål, samma gemensamma riktning.

Hurdan är du som chef?
– Gud vad svårt! Men hur jag vill vara är kanske också en viktig fråga? Jag vill vara lyhörd, tydlig och jobba med en stark feedbackkultur i de grupper jag verkar i.

För två år sedan sålde hon sitt populära Ninas konditori i Mörrum – ”tyvärr till fel person” .

– Ja, det tog åtta månader och sedan gick det i konkurs. Mycket sorgligt, framför allt för personalen. Men nu är det en annan entreprenör i huset som har öppnat massör, frisör och fotvård – jag ska göra företagsbesök där nästa vecka.

Viktigaste lärdomen från din tid som egenföretagare?
– Mycket handlar om att skapa förståelse för varandras förutsättningar. Som företagare såg jag saker ur min synvinkel, men hade inte speciellt mycket kunskap om hur den kommunala organisationen ser ut. Medan kommunen vill att företagarna ska ha de allra bästa förutsättningarna, men kanske inte riktigt vet hur man gör. I den kommunala världen ska vi alltid jobba rättssäkert men samtidigt rådgivande och lösningsfokuserat. Så återigen: dialog! Jag är säker på att vi alla vill Karlshamns bästa.

Vad blir svårast i din nya roll?
– Jag har förstått att saker och ting kanske inte går lika snabbt i den kommunala världen som i privata sektorn. Och för mig som är född utan tålamod kan jag tänka mig att de här långa processerna, som ibland är nödvändiga, kan bli en utmaning.

Mitt cv. Nina Andersson

Nytt jobb: Näringslivschef i Karlshamns kommun.
Ålder: 38 år.
Yrkesbakgrund: Grundade och drev Ninas konditori i Mörrum i 15 år, därefter näringspolitisk rådgivare åt Svenskt Näringsliv i Blekinge.
Drivkraft: ”Jag brinner för entreprenörskap, för att skapa goda förutsättningar för företagare och bygga ett starkt lag internt.”
Ville bli som barn: ”Som fyraåring ville jag bli keramiker, men sedan var det kock eller konditor som gällde.”
Gör helst på fritiden: ”Spelar padel – äntligen har jag hittat en idrott som jag gillar att utöva!”
Dold talang: ”Folk brukar skratta åt mina dansbandskunskaper, jag sjunger med i varenda låt. Och så skriver jag låttexter, dock bara för byrålådan och ibland till någon lokal artist."

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev