tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Den här möjligheten tänker jag inte missa"

Publicerad: 13 september 2019, 08:59

”Hemlösheten och segregationen är två viktiga utmaningar”, säger Malmös nya stadsbyggnadsdirektör Marcus Horning. Foto: Bojana Lukac

Ända sedan uppväxten och vidare i karriären har Marcus Horning tagit ledartröjan. Misstagen, lärdomarna och framgångarna blir byggstenar när han nu axlar rollen som stadsbyggnadsdirektör i Malmö.

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragChefskapLedareKarriärStadsplanering

Marcus Horning har en bakgrund som kulturgeograf och kommer senast från tjänsten som stadsbyggnadsdirektör i Lund. När han fick frågan om att ta motsvarande roll i sin hemstad tvekade han aldrig.

– Det här är en möjlighet du får en gång i livet. Den tänker jag inte missa, säger han.

Om cirka 25 år väntas Malmö ha närmare en halv miljon invånare, något som kräver både visioner och noggrann planering.

– Precis som på 1990-talet går vi in i en fas där vi måste blicka framåt. På den tiden handlade det om att gå från industri- till kunskapssamhälle och att lösa den höga arbetslösheten.

Han har bott i Malmö sedan 1995 och pratar varmt om den omvandling som skett sedan dess.

– Mångfalden, intensiteten och det myller av liv som präglar Malmö i dag fanns absolut inte när jag flyttade hit. Näringslivet präglas av såväl tillverkning och högteknologisk industri som entreprenörskap och startups. Det är ett resultat av de strategier som staden lade upp då, säger han.

Nu ser han fram emot att vara med och skriva nästa kapitel i stadens historia.

– Hemlösheten och segregationen är två viktiga utmaningar, men även att ta höjd för alla positiva rörelser och att skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt.

Marcus Horning är tydlig med att stadsutveckling är ett lagarbete. Men att ledarrollen känner han sig bekväm med. Redan som liten var han den som föreslog högre träd att klättra i, och under militärtjänsten fortsatte han som befäl.

– Det har gått som en röd tråd genom mitt liv. Jag tror det beror på att jag inte har haft så många begränsningar. Jag vågar testa saker, på gott och ont. Ibland har jag haft en övertro på mig själv och varit för snabb, ibland tvärtom och varit för långsam eller diffus. Att hitta balansen och att fortsätta balansera är en övning under hela livet.

Malin Letser

Mitt cv: Marcus Horning

Ålder: 45 år.
Nytt jobb: Stadsbyggnadsdirektör i Malmö.
Yrkesbakgrund: Utbildad kulturgeograf. Har arbetat som samhällsplanerare i Malmö, konsult, projektchef för Spårvagnar i Skåne, tillväxtchef i Eslöv och stadsbyggnadsdirektör i Lund. Ordförande i basketföreningen Malbas där dotter spelar.
Drivkrafter: ”Att vara med och bidra till ett hållbart samhälle där alla kommer till tals.”
Intressen: ”Läsa och lyssna på poddar, 'Dumma människor' är en favorit.”
Dold talang: ”Jag är dålig på att hålla saker dolda, men bra på att skriva.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev