onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Därför publicerar vi reportaget om Researchgruppen

Publicerad: 19 mars 2015, 04:01

Det hör inte till vardagen att Dagens Samhälle publicerar en text som har refuserats av en annan tidning. Men denna gång gör vi ett undantag för Ola Sandstigs granskning av Researchgruppen.

Ämnen i artikeln:

ChefskapLedareMedierYttrandefrihet

Reportaget om Researchgruppen skulle ha publicerats i tidningen Fokus. Ett drev orkestrerat från kretsen kring Researchgruppen drog i gång på Twitter och följdes upp i andra medier. Det räckte för att göra ledningen på prestigetidningen Fokus så skakad att man i förra veckan beslutade sig för att dumpa reportaget.

Skälet uppgavs vara att Ola Sandstigs källmaterial inte skulle hålla samt att han, som en del i sin research, varit i kontakt med utgivaren till högernationella Fria Tider. Bara det sistnämnda räckte för att den erfarne grävaren Ola Sandstig skulle utpekas som nazistanstucken.

Några av männen bakom Researchgruppen har nära band till den kriminella, autonoma extremvänstern. Man ägnar sig åt att kartlägga människor med oönskade åsikter. De har tankat ner miljontals uppgifter från 100 000-tals konton hos Flashback, Avpixlat och liknande sajter.

Självfallet ska rasister bekämpas, men ur ett demokratiskt perspektiv är Researchgruppens metoder och enorma åsiktsregister djupt problematiska. Med journalistflaggan i topp och gräddfil till Aftonbladet och Expressen får de både makt och skydd. Varken personuppgiftslagen eller Datainspektionen biter på gruppens svällande databaser.

LÄS REPORTAGET: Granskare som inte tål en granskning
LÄS ÄVEN: Twitterdrev stoppade kritiskt reportage

En av grundarna, Mathias Wåg, skrev själv träffande på Twitter 2013: ”Vi är Sveriges Stasi.”

Vi lever i en orostid då alla säger ”Je suis Charlie”. Samtidigt är redaktioner livrädda för att testa press- och yttrandefrihetens gränser, i synnerhet om försvaret omfattar någon som står långt till höger och kritiken riktas mot militanta krafter till vänster. Twittermobben rycker då genast ut.

Principiellt är det viktigt att Ola Sandstigs reportage blir publicerat och att hans journalistiska yrkesheder rentvås från alla falska påståenden om honom.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

FOTNOT: För den som vill ta del av källorna till reportaget: Ola Sandstig, frilansjournalisten som har skrivit reportaget, har en komplett källförteckning på sin hemsida.

Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev