Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Daniel Wiklander till Dagens Samhälle

Publicerad: 13 december 2016, 12:06

Foto: Snezana Vucetic Bohm

Dagens Samhälle rekryterar Daniel Wiklander som ny debattredaktör från och med årsskiftet.


Ämnen i artikeln:

Rekrytering

Hej, Daniel Wiklander. Du blir ny debattredaktör på Dagens Samhälle efter årsskiftet. Välkommen till oss! Berätta något om dig själv!

– Jag är 44 år och har jobbat med journalistik och kommunikation i snart två decennier. För det mesta på webben och ofta på nyhetsredaktioner – bland andra DN, Aftonbladet, SVT Text och Sveriges Radios nyhetswebb. De senaste sex åren har jag framför allt varit chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen Arbetaren. I dag och fram till nyår är jag redaktör på Ordfront Magasin.

Vad föredrar du – snabba snackisar eller eftertänksamma debatter utan klick och delningar?

– En debatt som inte blir läst av någon annan kan lika gärna föras per e-post mellan debattörerna, och i dag är det via delningar i sociala medier som vi får reda på att det finns en debatt att ta del av.

– Utan eftertanke utarmas å andra sidan det offentliga samtalet. Rubriker får gärna vara vassa för att locka till delning och läsning, men det måste vara ett smart och genomtänkt innehåll också.

Vad finns det för lite av i svensk debatt?

– En bra balans mellan form som lockar till läsning och välargumenterat innehåll om relevanta ämnen. Det kan nämligen aldrig finnas för mycket av just den kombinationen.

...och för mycket av?

– Personfixering – både när det gäller debatt som personkonflikt och som ett sätt för människor att bygga sitt personliga varumärke.

– Det ska sägas att detta inte alls är något nytt eller något som internet och sociala medier orsakat. Särskilt kulturdebatten har präglats av konflikter mellan starka personligheter åtminstone sedan August Strindberg och Sven Hedin drabbade samman för över 100 år sedan, och det har alltid funkat bra för att sälja lösnummer och generera sidvisningar. Risken är bara att det slår över i pajkastning.

Förutom Daniel Wiklander, som ny debattredaktör, består Dagens Samhälles debattredaktion av Sanna Rayman, debattchef, och Karin Lundahl, debattredaktör.

TIPS: Läs Dagens Samhälle i appen - mer info om hur du laddar ned nya appen här!

Ämnen i artikeln:

Rekrytering

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev