Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Corona tvingar fram mer kreativ marknadsföring"

Publicerad: 23 april 2020, 09:53

Alla som jobbar med företagsfrågor i Sävsjö finns på ett och samma ställe, framhåller kommunens nye näringslivschef Patrick Blomström.

Foto: Sävsjö kommun

Mer doer än förvaltare. Så beskriver sig Patrick Blomström, sedan slutet av mars Sävsjös nye näringslivschef.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragNäringslivsklimatFöretagsklimat

Delar av sitt tidigare uppdrag som affärsutvecklare på Science Park och Nyföretagarcentrum i grannkommunen Vetlanda har han än så länge kvar. Framemot mitten av juni är tanken att växla över från nuvarande 25 procent till heltid i Sävsjö.

– Båda kommunerna vill att övergången och överlämningen ska bli så bra som möjligt, det har varit jättebra samförstånd. Och är det så att Vetlanda behöver min hjälp och mitt stöd efter sommaren så finns jag kvar. No hard feelings!

Vad lockade dig till Sävsjö?
– Till viss del kommer jag att göra samma sak där som jag gör nu. Men jag kanske också får jobba mer med att driva företagsfrågor utifrån ett strategiskt perspektiv, jobba med nyetableringar – sådant som jag inte riktigt kommer i kontakt med i nuvarande roll. Att få arbeta med väldigt många olika delar lockade mig.

Sävsjö klev upp 30 pinnhål i Svenskt Näringslivs senaste rankning av företagsklimat, till plats 81 av 290 kommuner, och utnämndes till årets klättrare i Jönköpings län. Förklaringen, enligt Patrick Blomström, handlar mycket om närhet.

– I en mindre kommun som Sävsjö blir man mer personlig. Det tror jag är en framgångsfaktor. Vi är väldigt tillgängliga för företagen, inte minst genom att vi sitter i ett Tillväxthus där alla som jobbar med företagsfrågor finns på ett och samma ställe: samhällsbyggnad, miljö, näringslivsbolag, utvecklingsavdelning. Alla känner alla i Sävsjö, eller vet åtminstone vem alla är, och det gör att man snabbt kan komma till beslut som gagnar kommunen.

Påfrestningarna på näringslivet är ju stora nu i coronatider. Hur hanterar ni det i Sävsjö?
– Vi har varit tidiga på bollen, tagit många beslut tidigt. Alltifrån hur man kan skjuta på avgifter i kommunen framåt hösten till hur man kan halvera hyror för näringsidkare för att underlätta, framför allt inom kommunala bolag och kommunal förvaltning. Igen, det är fördelen med en liten kommun: man är oftast väldigt snabbfotad. Politiker och tjänstemän jobbar nära varandra.

Så ni räknar med att klara er hyfsat helskinnade …?
– Corona är ett problem, men ju tidigare man tar tag i det desto mindre blir det. Näringslivsbolaget tittar på hur man kan få olika företag att samverka och hitta nya modeller för att sälja ut mot kund, shoppa via mobilen, hålla digitala modevisningar – saker som ingen ens hade tänkt på innan. Allt sådant här bygger på att man har kreativa handlare. De kanske var kreativa även tidigare, men nu tvingas de ändra sin marknadsföring.

Hur ser planen ut för att hjälpa näringslivet om detta blir långvarigt?
– Någonstans har väl de flesta kommit över chocken och börjar lyfta ögonen och titta framåt. Men det här kommer att ta tid, som Magdalena Andersson sa. Kanske växlar det upp först mot slutet på 2020, så det är väl den horisonten man ska ha. Men vi tror att vi genom att vara proaktiva och försöka ligga ett steg framför kan haka på så snabbt som möjligt när olika beslut tas av regeringen. Hur drar vi nytta av det här för de lokala företagen? Och så försöka sprida informationen.

När coronakrisen klingat av, vad vill du åstadkomma i din nya roll?
– Egentligen vad alla kommuner jobbar med: att få till ett aktivt och blomstrande näringsliv. Med allt vad det innebär från att se till att det finns utbildad personal och bostäder, underlätta allt kring inflyttning och nyetableringar. Vi mindre kommuner är nog bättre på den där helheten än större – Stockholm till exempel, där kan du inte jobba på samma sätt i ett näringslivsbolag kring alla som ska etablera sig. Det blir mer upp till var och en.

Vad gör dig till en bra näringslivschef?
– Jag är lite av en doer. Absolut ingen förvaltare som person, utan vill att saker och ting ska hända. Jag tycker om att flytta saker med andra, vi får någon form av kick när vi gör saker och ting tillsammans.

Vad blir svårast med jobbet?
– Att öka antalet inflyttade. Det är alltid den stora utmaningen. Att se till att man växer som kommun, för ju fler skattebetalare desto fler möjlighet skapar det. Framför allt för företagarna. Och många företagare ger också mindre arbetslöshet.

Flyttar du själv till Sävsjö nu?
– Nja, jag bor kvar i Vetlanda, men jag bor på rätt sida så jag behöver inte åka igenom för att komma till Sävsjö. Jag får en kvart, tjugo minuter till jobbet.

Vad ser du mest fram emot?
– Att börja på heltid! Om det är så här roligt att vara näringslivschef på 25 procent, hur roligt blir det inte då att jobba 100!

Mitt cv. Patrick Blomström

Nytt jobb: Näringslivschef Sävsjö kommun.
Ålder: 53 år.
Yrkesbakgrund: Redovisningsekonom, marknadsförare och marknadschef inom it/e-handel, både som anställd och egen företagare. Närmast affärsutvecklare inom Science Park och Nyföretagarcentrum i Vetlanda kommun.
Drivkraft: ”En gång i tiden trodde jag det var att göra saker och ting för att jag själv skulle utvecklas. Men min resa, mitt liv handlar om att jag kom underfund med att jag var bättre på att få andra att utvecklas."
Gör helst på fritiden: ”Jag är vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets kommitté för sporterna futsal och beach soccer och ordförande i klubben Vetlanda United. Så tidvis går mycket av fritiden dit, förutom till familjen.”
Dold talang: ”Är en jäkel på att spela blockflöjt! Men jag kan bara en låt: Paloma blanca.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev