Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Chefernas bästa antistressknep

Publicerad: 10 januari 2020, 14:00

Låt inte stressen ta överhanden. Foto: Colourbox

Hur navigera helskinnad genom fullspäckade almanackor och översvämmade mejlkorgar? Dagens Samhälle har frågat 17 chefer i offentlig sektor och välfärdsbolag om deras bästa lifehacks mot jobbstressen.


Ämnen i artikeln:

KarriärArbetsmiljöPsykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är fortfarande den vanligaste orsaken till långvariga sjukskrivningar i kommuner och regioner. Bakom ligger ofta stress, inte minst på chefsnivå.

Enligt vissa forskningsrön kan så mycket som 80–90 procent av vår ohälsa vara stressrelaterad: från minnesförlust och sömnproblem till högt blodtryck och ångest.

Men varför drabbas inte alla? Och de som slipper undan – vilka strategier använder de sig av?

FRÅGA: Hur preppar du för att klara överbelastning och stress på jobbet?

Marga Brisman

Marga Brisman, bitr regionchefläkare Västra Götaland:
– När hela koncernkontoret flyttade in i vårt nya Regionens Hus i Göteborg undrade vi alla hur det skulle bli att arbeta aktivitetsbaserat utan egna rum och fasta arbetsplatser. Nervöst var det, men spännande i helt nya lokaler. Plötsligt en dag dök det upp ett tusenbitars pussel med Notre Dame som motiv på vår gemensamma långa höga bänk. Jag tänkte: ”Oj, hur ska detta gå, pussel på arbetstid?” Vi är nu sedan i maj inne på vårt fjärde pussel och det har visat sig vara toppen när jag känner mig stressad. En liten stund vid pusslet, kanske bara jag, kanske med en medarbetare, växla några ord och snabbt kan jag återgå till datorn. Stressen och frustrationen är som bortblåsta.

Anna-Stina

Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör Region Norrbotten:
– När det blir för mycket sätter jag fötterna på en stol, tittar ut genom fönstret och fokuserar på något helt annat i tio minuter. Det rensar hjärnan.

Peter Palmqvist

Peter Palmqvist, näringslivschef Piteå kommun:
– Nyckeln är att våga ha roligt på jobbet. Det är kul att arbeta inom offentlig sektor, men vi tar oss sällan tid att reflektera över det. Sedan tror jag att det är oerhört viktigt att koppla av på sin fritid. Ställa om från ”jobb till ledig”, inte bara fysiskt utan också mentalt. Genom att ha en aktiv fritid hjälper vi vår hjärna att koppla av – dessutom får man ju lite nyttig motion på köpet. Jag tror också att det handlar om att inse att man inte kan lösa alla problem på egen hand. Att ta hjälp av sina arbetskamrater eller chefskollegor när man stöter på patrull i något ärende hjälper väldigt mycket. Att våga släppa garden en aning och inse att man inte ”kan allt själv”.

Mattias Viklund, generaldirektör Trafikanalys:
– Jag tror väldigt mycket på att ta mikropauser. Sätt dig ned och blunda några minuter. Det provade jag senast i går och det fungerar.

Christina Leifman

Christina Leifman, samhällsbyggnadschef Värmdö kommun:
– Med en fullspäckad agenda och tusen saker att hålla i minnet är bästa tipset att jobba med påminnelser. Jag har ett väl utvecklat bildminne, så för mig funkar färger och handskrivna post-it-lappar. Jag antecknar genom att rita ringar, dra streck, göra krumelurer eller andra symboler framför de åtgärder som ska vidtas. Man tvingas prioritera eftersom utrymmet på en post-it-lapp är begränsat. Tillfredsställelsen när man sedan kan stryka något man har gjort är värt mycket. Ett annat antistresstips är att lära sig något nytt. Ett nytt språk, börja rida eller dreja. Bejaka din hemliga dröm, förverkliga den. Det kan bli en framgång. Jag valde att skriva en barnbok som jag tänkt på länge, och nu är den utgiven!

Johan Kant

Johan Kant, grundskolechef i Norrtälje:
– Jag brukar bara köra på, sedan tar jag en tupplur på soffan när jag kommer hem!

Kristina Magnusson

Kristina Magnusson, stadsbyggnadsdirektör Helsingborgs stad:
– När det är som mest stressigt försöker jag alltid bryta ned de olika arbetsuppgifterna i mindre bitar och checka av punkt för punkt. Det ger mig en struktur och en känsla av att klara av mina uppgifter. Sedan är jag inte rädd för att be om hjälp också. Hjälpsamma arbetskamrater, bra stödfunktioner och min egen struktur räddar mig oftast ifrån stressen.

Asghar Farahani, tidigare hälsovalschef Region Sörmland, nu Sverigechef för Doktor.se:
– Att påminna sig själv om att livet handlar om så mycket mer än bara karriär. När man har jobbat inom vården och fått vara med när patienter tar emot allvarliga besked om sjukdom blir man väldigt ödmjuk. Det ger en insikt om att varje sekund i livet är viktig och att man ska vara nöjd med det man har.

Jan Malmgren

Jan Malmgren, förbundsdirektör Skaraborgs kommunalförbund:
– Att i mitt ledarskap utgå från grundtryggheten i mig själv och visa tillit till mina medarbetare. Det är lätt att gå i fällan att tro att man som chef måste lösa allt alldeles själv, men vi är ju inga superhjältar! Jag är mycket på resande fot, men om jag får en stund över kopplar jag gärna av med musik och ljudböcker.

Marcus Horning

Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör Malmö stad:
– Ut och gå i friska luften. Eller ännu bättre, spring!

Ola Magnusson

Ola Magnusson, kulturchef i Halmstads kommun:
– Jag brukar tänka att hur det än går blir det alltid måndag. ”Tillräckligt bra” med minimala resurser är ett bra sätt att förhålla sig till arbetsstressen, där balans mellan arbete och fritid ofta leder till en bättre insats på jobbet.

Jenny Nordström

Jenny Nordström, förvaltningsdirektör barn- och utbildningskontoret Norrtälje:
– Att stanna upp och skapa sig ett helikopterperspektiv på saker och ting, det är ett bra antistressknep. Och en väldigt viktig sak: att använda humor. Även om det känns riktigt eländigt kan man kosta på sig att skratta åt saker också.

Tony clark

Tony Clark, vd Avfall Sverige:
– Man vill ofta kasta sig över saker, göra något direkt och blir lätt uppskärrad. Men jag har lärt mig – titta en gång till. Då ser man kanske att det inte är så bråttom. Att vara proaktiv och ligga lite före är också en ganska bra stressbefrielse! I stället för att vara reaktiv hela tiden.

Anna Hartung

Anna Hartung, kommunikationschef stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad:
– Att ta en sak i taget, prioritera i stunden och fundera på vad som är det värsta som kan hända. Saker löser sig alltid.

Louise Strand

Louise Strand, direktör serviceförvaltningen Malmö stad:
Att promenera med hunden. Sedan är jag en stor tedrickare. Blir det en jobbig situation tar jag gärna en paus och dricker en kopp te.

Rasmus Havmöller, chefläkare och ansvarig för patientsäkerhetsarbetet i Region Skåne:    
– Ta ett steg tillbaka och räkna till tre, eller ta några djupa andetag.

Roger

Roger Hansson, vd Gällivare Näringsliv:
Jag tar en sak i taget och funderar på vad som är viktigast.

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev