tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Chefer tystar medarbetare i Göteborg

Publicerad: 10 augusti 2021, 11:47

Rapporten tar bland annat upp exempel på att chefer sagt att de ska polisanmäla händelser, men där de sedan inte gjort det. Foto: MATHIAS BERGELD

En extern rapport beskriver en tystnadskultur inom Göteborgs kommun. Medarbetare inom kommunen som hotas av kriminella och extremister tystas av sina chefer, skriver Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln:

Tystnadskulturen i GöteborgChefskapLedareBrottslighetGöteborg

GH


Rapporten beställdes av kommunstyrelsen efter att anställda slagit larm om att de tystats av sina chefer. I den skildras en tystnadskultur som gynnar organiserad brottslighet och extremism. 

Många medarbetare ska tveka att polisanmäla saker de blir utsatta för eller bevittnar. Det beror inte bara på rädsla för de kriminella utan också på osäkerhet kring vilket stöd de skulle få av sina chefer. Det finns exempel på att chefer sagt att de ska polisanmäla händelser, men sedan inte gjort det.

Rapportens författare Anna Ekström säger till Göteborgs-Posten att många medarbetare väljer att vara tysta.

— Det blir väldigt svart och vitt att säga att det endast beror på att de inte får gehör, en del av problematiken är att de själva inte heller vågar lyfta den utsatthet många lever med dagligdags.

Olika arbetsmoment kan innebära större risk för att utsättas för påtryckningar, exempelvis vräkningar och omhändertagande av barn. I rapporten berättar kommunanställda hur de tillfälligt bott på annan ort efter hotelser.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger till Göteborgs-Posten att det är oacceptabelt att medarbetare tystas.

— Om man upplever detta ska man gå till sin chefs chef. Vi ska inte ha någon tystnadskultur.

— Vi ser att Göteborg har en stor utmaning när det gäller gängkriminalitet och extremism. Ska vi kunna komma tillrätta med det måste vi ha en fungerande arbetsmiljö för våra anställda.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev