söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Borgarrådet som blev kommundirektör: ”Jag gör mer nytta nu”

Publicerad: 6 juli 2022, 04:00

”Då ska man bara bråka”, säger Regina Kevius om att vara politiker i opposition.


Hellre kommundirektör än politiker. Regina Kevius har gått mellan olika roller och tycker att det opolitiska hantverket är roligast. ”Jag upplever att jag får mer gjort.”

Ämnen i artikeln:

PolitikSenaste nytt

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Hon har varit moderat borgarråd i Stockholm med ansvar för stadsbyggnad och idrottsfrågor. Nu är Regina Kevius kommundirektör i Upplands Väsby och hennes ögon glittrar när hon pratar om att grotta ner sig i detaljer, utredningar, analyser och utvärderingar. 

– Jag älskar att jobba med hantverket före och efter de politiska besluten. Att få till den bästa lösningen utifrån ekonomi, kvalitet och vad som fungerar bäst för medborgarna. 

Politik tycks hon ha fått nog av.

– Jag är inte längre medlem i något parti. Politik är en konfliktfylld arena och jag vill inte debattera, utan bli överens, skriva avtal och komma framåt. Jag gör mer nytta nu och upplever att jag får mer gjort. 

LÄS MER: Så gick Timrå från byråkratiskt krångel till snabba beslut

Som politiker kände Regina Kevius att hon lite för ofta lade sig i detaljer och ifrågasatte tjänstemännens kalkyler. 

– Jag är stolt över vad jag åstadkom, men en viktig lärdom är att politiker inte ska fokusera så mycket på detaljer som jag gjorde. Politikerns roll är ju att fatta mer övergripande beslut och peka ut en riktning.

– Nu passerar de flesta ärenden mitt bord och jag har ansvar för stort som smått även om jag såklart inte kan lägga mig i alla detaljer.

LÄS MER: Politikerna halkar efter – dubbelt så mycket betalt för kommundirektörer

Att gå från en politikerroll, där åsikter är allt, till att vara en opolitisk tjänsteperson i en politiskt styrd organisation har dock inte varit helt lätt.

– Jag har behövt bevisa att jag inte fått jobbet på politiska meriter utan har både chefserfarenhet och en gedigen utbildning till civilingenjör.

Som kommundirektör blir hon ibland tvungen att upplysa politiker om att deras visioner inte alltid går att förverkliga så snabbt som de skulle önska. 

– Ofta tackar de mig, för de vill ju inte misslyckas. Men ibland får vi helt enkelt prioritera om för att en fråga är oerhört viktig för politikerna och deras väljare. Då tror jag att jag, med min bakgrund som politiker, har lättare att förklara det för mina medarbetare. 

Och även om Regina Kevius själv föredrar att vara tjänsteperson tycker hon att fler borde pröva båda rollerna.

– Då skulle man få större förståelse för varandra. Jag tycker att det finns ett avstånd, att tjänstepersoner ibland pratar om ”de där politikerna”. Det är inte alltid så lätt att vara politiker. De ska förhandla med andra partier, kan behöva kompromissa och har mycket kontakter med medborgare. Det är en utsatt roll.

Själv är hon nöjd med att ha möjlighet att arbeta långsiktigt och inte längre riskera att efter ett val hamna i opposition. 

– Jag trivs inte alls i den rollen. Då ska man bara bråka. Det borde göras fler breda överenskommelser i politiken, men det är så polariserat. 

LÄS MER: Lista på unga stjärnskott: 30 hetaste toppkandidaterna under 30

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev