Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Biblioteken behöver stärka varandra”

Publicerad: 12 juni 2019, 13:43

Karin Grönvall ny riksbibliotekarie och chef för Kungliga Biblioteket (KB) i Stockholm.

Foto: Staffan Claesson/BILDBYRÅN

I augusti blir Karin Grönvall ny riksbibliotekarie och chef för Kungliga Biblioteket (KB) i Stockholm. Därmed byter hon en kvarts cykeltur till sitt tidigare jobb som chef för biblioteket på SLU i Uppsala mot pendling. Men det blir ändå lite som att komma hem.


Ämnen i artikeln:

Karriär

– Jag började faktiskt min bibliotekarie-yrkesbana som praktikant på KB för 20 år sedan. Därefter var jag anställd där under några år, säger Karin Grönvall.

Det uppdrag hon nu tillträder är en generaldirektörstjänst som bland annat innebär en samordnande nationell roll. Karin Grönvall hoppas på god samverkan med biblioteken på såväl kommunal, regional som högskole- och universitetsnivå.

– Biblioteken står inför en spännande och föränderlig tid. Allmänhetens fria tillgång till säkra källor är en avgörande demokratifråga, och digitaliseringen ett viktigt verktyg. Samtidigt innebär digitaliseringen många utmaningar för biblioteken. Både vad gäller upphovsrättsfrågor och med anledning av den våg av falsk information som är i ständigt omlopp. Då behöver man samarbeta och stärka varandra.

Ett sätt skulle kunna vara att inrätta gemensamma tjänster och att samverka kring specifika avtal just för biblioteken, menar Karin Grönvall.

– Digitala tjänster kräver mycket resurser och vinner därför på gemensamma lösningar, samtidigt som förankring och kontakt med användarna ska ske i de lokala sammanhangen. Just det breda och nationella perspektivet lockade mig till detta jobb.

En annan aktuell biblioteksfråga som Karin Grönvall tycker är viktig är att biblioteken får fortsätta vara fria, offentliga rum för alltifrån möten och föredrag till forskning och förkovran. Det är också något som lyfts i förslaget till nationell biblioteksstratergi som KB nyligen överlämnade till Kulturdepartementet.

– I dag finns väldigt få övriga sådana rum, det är mest köpcenter och annat kommersiellt som står till buds. Det här är väldigt centralt för de kommunala biblioteken, men också för oss på KB som ju vill vara ett inspirerande föredöme. Det ska vi se till att bli genom att fortsätta utveckla rollen som ett av världens mest öppna nationalbibliotek.

Tora Villanueva Gran

MITT CV

Namn: Karin Grönvall, 52 år.
Nytt jobb: Riksbibliotekarie och chef för Kungliga Biblioteket.
Yrkesbakgrund: Handläggare på KB, avdelningschef Karolinska institutets bibliotek, bibliotekschef Södertörns högskola, närmast överbibliotekarie Sveriges Lantbruksuniversitet.
Drivkrafter: ”Att vara del i utvecklingen av det demokratiska samhället, se möjligheter och genomföra förändringar tillsammans med andra.”
Intressen: ”Hästar är nummer ett, jag är sedan fem år ägare till en angloarab. Gillar också löpning och att träna på Friskis.”
Dold talang: ”Att hinna med tåg och bussar med minsta möjliga marginal. Det blir användbart till hösten!”

Ämnen i artikeln:

Karriär

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev