Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Avfallet är en jätteutmaning"

Publicerad: 30 augusti 2019, 06:21

Avfall är en enormt bred sektor, och en komplex samhällsfråga, säger Avfall Sveriges nye vd Tony Clark. Foto: Avfall Sverige.

Avfall är en av Sveriges hetaste frågor. Det hävdar Tony Clark, sedan halvårsskiftet vd för Avfall Sverige.


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriärAvfall

Han har arbetat med Ostindiefararen, OS i Peking och världsutställningen i Shanghai. Han har följt med kungen på seminarium i Rio, lockat Kinas premiärminister till miljökonferens i Stockholm och jobbat för ministrar som Kjell Larsson, Lena Sommestad, Lena Ek, Åka Romson, Ibrahim Baylan och Isabella Lövin. Röd tråd genom alltihop: miljö-, klimat- och energifrågor.

– På senare år har jag framför allt jobbat med stora klimatpåverkande länder som Brasilien, Ryssland, Indien, Indonesien, Kina och USA, där intresset för Sverige och vårt sätt att lösa miljö- och energiutmaningarna är stort, säger han.

Men nu är det alltså avfall som gäller, och svenskt sådant. Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, Avfall Sverige, bevakar branschen, agerar remissinstans, ordnar utbildningar och representerar sina 400 medlemmar gentemot politiker, beslutsfattare, myndigheter och EU. Tony Clarks företrädare Weine Wiqvist hann med sina 25 år på posten sätta stark prägel på organisationen och är inte helt lätt att efterträda, tillstår han.

– Kundnöjdheten bland medlemmarna är väldigt hög, omkring 80 procent. Så Avfall Sverige gör redan mycket rätt! Jag får försöka bidra med mina egna infallsvinklar, de är kanske lite annorlunda än Weines.

En vanlig missuppfattning är att avfall skulle vara en smal sektor. Tvärtom är den enormt bred, säger Tony Clark, och en komplex samhällsfråga.

– Globalt står vi inför en jätteutmaning. Det pratas mycket om cirkularitet, till exempel, att alla länder måste stiga i den så kallade avfallshierarkin.

Vad innebär det?
– Hierarkin visar i vilken ordning olika metoder för avfallsbehandling ska användas. Första steget är förebyggande, att förhindra att avfall uppstår. Andra steget är att återanvända fler produkter. Tredje steget är att återvinna materialet. Det som inte går att återvinna bränns, då blir det energiåtervinning i stället. Och det allra sista läggs på deponi, alltså en soptipp.

Sverige har kommit långt, framhåller han. Mycket tack vare kommunernas idoga arbete har vi gått från att vara ett land som tidigare ”körde allt till en grop” till att numera bara lägga en halv procent på deponi.

– Men vi vill ännu högre upp i hierarkin tills vi når Avfall Sveriges vision, nämligen ”det finns inget avfall”.

Är det ens möjligt?
– Det gäller att designa och utveckla produkter så att de kan leva längre. Se över allt från förpackningsmaterial till kläder och leksaker så att de inte bara slängs eller bränns utan kan återvinnas i nya produkter. Då finns det ju inget avfall! Så visionen är kretsloppet.

Att agera klimatsmart får inte innebära alltför mycket merjobb, säger Tony Clark – annars kommer fullt användbara produkter och material fortsätta att hamna i soppåsen. Därför skärper regeringen nu producentansvaret och inför ett system med fastighetsnära insamling av förpackningar och returpapper. Reformen, som införs successivt år 2021–2025, ska bekostas av producenterna. Samtidigt ställs krav på kommunerna att senast 2021 erbjuda separat insamling av matavfall från hushållen.

– Det ska vara enkelt för medborgarna att sortera där de bor. Med det hoppas vi se en förändring så att flödena av material hamnar på rätt ställe.

Men kan svenska folket lita på avfallshanteringen? Plast som lämnats till återvinning bränns ju till stora delar upp, avslöjade media för några år sedan.
– Det finns tre typer av plastprodukter som inte går att återvinna. Förpackningar gjorda av olika sorters plast, dem kan maskinerna i Motalas nya stora återvinningsanläggning inte läsa av. Så de går direkt till förbränning. Plaster med stora etiketter och färgade plaster, de går inte heller att läsa. Här har det gjorts ett stort arbete med att ta fram guidelines för hur förpackningar ska designas så att de hamnar rätt i systemen.

– Men ja, det är lite av en djungel och jag tror att branschen måste tänka till. Avfall är som sagt en gigantisk samhällsutmaning och alla aktörer måste engagera sig, både politiker och producenter. Det räcker inte med enbart kommunerna.

Kommer du att ha mycket kontakt med dem framöver?
– Jovisst, jag är ute och träffar kommuner nästan dagligen. Jag vill höra vad de gör, vilka utmaningar de står inför och inte minst vad de tycker att vi kan förbättra på Avfall Sverige.

Mitt cv: Tony Clark

Nytt jobb: Vd för Avfall Sverige.
Ålder: 55 år.
Yrkesbakgrund: Brokig. Jur kand med internationell inriktning, även läst ekonomi och internationella relationer. Jobbat med export inom miljötekniksektorn, bl a i tidigare Östtyskland efter murens fall. Arbetat på Swedish Council for District Heating, med upphandlingsfrågor på Powerpipe AB i Göteborg och på miljödepartementet. 2006–2011 diplomat i Peking. 2011–2012 generalsekreterare för den internationella konferensen ”Stockholm +40” och ledamot i delegationen för hållbarhetskonferensen ”Rio +20”. Närmast ämnesråd på miljö- och energidepartementet.
Drivkraft: ”Jag vill se action. Inte bara ta fram en plan, utan också se planen i genomförande. Och så klart åstadkomma en bättre miljö för oss alla! Det ska vara gott för människan att leva, helt enkelt.”
Intressen: ”Musik, har bland annat sjungit i operettsällskap. Älskar deckare, just nu går jag igenom en hyllmeter Agatha Christie. För två år sedan började jag med stenografi. Och jag har haft nytta av det, eftersom jag ofta suttit i möten där man inte kan använda datorn.”
Dold talang: ”Är ordningsam och händig av mig. Varje sommar är det på med blåstället, fram med såg, hammare, spik och bara att börja.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKarriärAvfall

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev