Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

”Att hålla takt med de kriminella blir en utmaning”

Publicerad: 20 augusti 2020, 11:54

”Det finns inte så många andra tjänster där man kan ha en sådan direkt påverkan på hela Linköping”, säger kommunens nye säkerhetschef Anders Fernemark.

Foto: Linköpings kommun

Sprängdåd, mc-krig, narkotikahandel, barn som rekryteras av kriminella nätverk – de senaste årens medierapportering har inte gett någon positiv bild av Linköping. Men kommunens nya säkerhetschef Anders Fernemark ser uppdraget an med tillförsikt: ”Det krävs tid, energi och säkert många gråa hår, men jag tror att det går att vända utvecklingen.”


Ämnen i artikeln:

Nytt uppdragKriminalitetGängkriminalitet

När 30 kilo dynamit exploderade på Ådalagatan i centrala Linköping förra sommaren hamnade Anders Fernemark mitt i hetluften, i alla fall bildligt talat. Som trygghets- och säkerhetschef på det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden, som äger de drabbade husen, föll det på hans lott att lotsa medarbetarna genom krisen.

Vilka andra lärdomar tar du med dig från Stångåstaden?
– Hur komplext det är att utveckla bostadsområden till trygga och säkra platser. När du förstår hur komplext det är förstår du också att det här klarar du inte själv. Det är heller inget kommunen, Polisen, bostadsområdet eller andra aktörer kan göra själva, utan något som kräver gemensamma insatser.

Vad lockade dig att söka jobbet som säkerhetschef?
– Det är ju oerhört spännande! Det finns inte så många andra tjänster där man kan ha en sådan direkt påverkan på hela Linköping. Den direkta kopplingen till kommunledningen, med korta beslutsvägar, tycker jag också är väldigt positiv.

Men med tanke på all kriminell aktivitet på senare år – är det ett omöjligt uppdrag du tagit på dig?
– Nej, Linköping är en bra stad. Får vi fortsätta att utveckla samarbeten och den här gemensamma kraften så är det absolut inget omöjligt uppdrag. Det finns även forskning och erfarenheter, både nationellt och internationellt, med goda exempel. Dem ska vi ta del av och anpassa till Linköpings kontext, våra förutsättningar.

Vad får du för resurser?
– Vi är ett tiotal medarbetare på säkerhetsenheten men jag vet inte exakt hur stor budgeten är. När man säger att man vill satsa och utveckla måste det alltid finnas ekonomi för det, allting kostar ju … Men relativt stor budget får jag.

Finns det något nätverk säkerhetschefer emellan eller är var och en sin egen ö?
– Jag hoppas att det finns ett nätverk! Jag hoppas kunna samarbeta med andra säkerhetschefer i Östergötland och på sikt även utanför. Egentligen kan man nog dela med sig av väldigt mycket. Alla vinner på att plocka guldkornen och lära av varandra.

Som chef, vilka är dina starka respektive svaga sidor?
– Jag kan vara bra på att lyssna och förstå medarbetare, skapa förtroende. Att var och en ska förstå sin del i uppdraget så att man har en gemensam syn, det jobbar jag mycket med.

– Svaga sidor … hm, rent krasst kan jag nog bli bättre på allt. Jag kan bli frustrerad när det går för långsamt, jag vill att saker och ting ska hända. Men jag måste anpassa mig till rådande omständigheter och det är inte alltid jättelätt.

Svårast med jobbet?
– Resonemanget som jag var inne på tidigare: att det är komplext. Det är så brett, det här med trygghet och säkerhet. Att få till det arbetet och vara lyhörd i omvärldsbevakningen, ligga i takt med de kriminella och hela samhällsutvecklingen – det blir en stor utmaning.

Mitt cv. Anders Fernemark

Nytt jobb: Säkerhetschef i Linköpings kommun.
Ålder: 45 år.
Yrkesbakgrund: Personalvetare. Tio år som polis i Linköping. Sedan 2015 chef för trygghet och säkerhet på Stångåstaden.
Ville bli som barn: ”Jag hade en väldigt positiv bild av polisen som barn, jag visste att jag ville jobba med människor, och gärna med något lite spännande – så polis låg nära till hands.”
Drivkraft: ”Att lära mig nya saker, och att få vara med och både utveckla och påverka.”
Gör helst på fritiden: ”Uppskattar att ta det lugnt hemma med familjen, läsa en bok eller titta på tv. Om jag har energi är det trevligt att träffa kompisar också. Är fotbollstränare för grabbens fotbollslag och skjutsar dottern till träningar och sådant.”
Dold talang: ”Jag har kunnat cykla enhjuling! Det var jag stolt över, många var inne på skateboardandet då men jag bröt det helt, skaffade mig en enhjuling och lärde mig cykla.”

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev