måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Återvinnaren kämpar mot shoppingbegäret

Publicerad: 26 april 2019, 07:00

Anna-Karin Karlsson är ny förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare.

Foto: Britt Mattsson/BILDBYRÅN

I tretton år har Anna-Karin Karlsson varit Älvkarleby trogen, de senaste sex som kommundirektör. Nu byter hon elcykelpendlandet mot en kortare cykeltur utan batterier till nya jobbet i hemstaden Gävle, där hon blir förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare.

Ämnen i artikeln:

Karriär

– För en kommundirektör är det nog vanligare att söka sig vidare till samma roll, fast i en större kommun. Men nu har jag arbetat brett länge. I stället är jag sugen på att återigen fördjupa mig inom ett smalare spetsområde, säger Anna-Karin Karlsson.

I grunden är hon biolog och har ett stort privat miljöengagemang. I sina olika chefsroller i Älvkarleby har hon länge samarbetat med och följt Gästrike Återvinnare. Det är ett kommunalförbund som samverkar kring avfallshantering och påverkansarbete i de fem kommunerna Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby.

– Jag är väldigt imponerad av Gästrike Återvinnares arbete. Man är innovativ, är delaktig i såväl nationella som internationella klimatprojekt och har vunnit flera utmärkelser. Det är inte helt lätt att fylla ut den förre förbundsdirektörens skor, men jag har varit tydlig med att jag kommer att skapa mina egna avtryck.

En av de största utmaningarna är ekonomin, konstaterar Anna-Karin Karlsson. För det är inte lätt att få människor att vilja betala för den hushållsnära sorteringen samtidigt som olika aktörer höjer sina priser för att ta hand om avfallet. Anna-Karin Karlsson ser dock inte ekvationen som omöjlig, även om hon inte vill avslöja några kommande planer.

– I mitt ledarskap är jag noga med att lyssna in all den kompetens som finns innan jag agerar. Så jag får återkomma när jag har lärt känna organisationen och medarbetarna mer.

Hon hoppar på sin nya roll i samband med att regeringen nyligen antog en ny avfallsförordning. Den innebär, när den börjar gälla år 2021, skärpta krav på att förpackningar ska hämtas nära hushållen.

– Det är extra spännande att få vara med från start och leda arbetet när den nya förordningen nu ska införlivas, tycker Anna-Karin Karlsson.

Privat är hon sedan länge en duktig återvinnare; kärlet för restavfall utanför hemmet är i princip tomt vid varje sophämtning, försäkrar hon.

– Men jag har en bit kvar när det gäller min konsumtion. Att minska den är ett viktigt steg på Avfallstrappan, som är ett EU-direktiv. Min utmaning är att jag gillar att shoppa!

Tora Villanueva Gran

MITT CV

Namn: Anna-Karin Karlsson, 45 år.
Nytt jobb: Förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare.
Yrkesbakgrund: Kommundirektör i Älvkarleby, tidigare samhällsbyggnadschef samt bygg- och miljöchef. Logistiksamordnare på Ericsson Radio Systems.
Drivkrafter: ”Förändra och påverka. Att skapa resultat.”
Intressen: ”Musikevenemang och att vara ute i naturen.”
Dold talang: ”Jag kan lyfta ett ögonbryn i taget, ett bra partytrick. Jag verkar också ha en fallenhet för bridge. Som 14-åring ställde jag upp i en bridgetävling en gång och vann, men den talangen har jag inte förvaltat.”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev