fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

Arbetsmiljöverket: Stora brister i arbetet mot hot och våld på jobbet

Publicerad: 25 januari 2023, 10:33

Arbetsmiljöverket har gjort 1 000 inspektioner och de flesta arbetsgivare får bakläxa.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Åtta av tio arbetsgivare får underkänt i Arbetsmiljöverkets granskning av arbetsmiljöarbetet i branscher som är särskilt utsatta för hot och våld. Det handlar bland annat om hvb-hem, LSS-boenden och kollektivtrafiken.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöHotVåldArbetsmiljöverketTillsynHVBLSS-boenden

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Efter larm om ökat hot och våld mot anställda inledde Arbetsmiljöverket 2018 en nationell granskning av arbetsmiljöarbetet på bland annat hvb-hem, LSS-boenden och inom kollektivtrafiken. 1 000 inspektioner har gjorts sedan dess och en majoritet av arbetsgivarna får alltså bakläxa.

”Arbetsgivarna måste göra det som krävs för att minimera riskerna och här ser vi tyvärr att det finns stora brister”, säger Eva Karsten, projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

77 procent av de inspekterade arbetsplatserna har fått krav på sig att åtgärda arbetsmiljöarbetet kopplat till hot och våld. Främst handlar det om brister i rutinerna för att undersöka, riskbedöma och förebygga hot och våld. Men många saknar också fungerande rutiner för vad medarbetare ska göra när en hotfull eller våldsam situation väl uppstår.

Inspektionerna vid hvb-hem och LSS-boenden visade även brister kring rapporteringen av incidenter som inträffat.

”Det kan bero på att det saknas rutiner, men det kan också vara att hot och våld blivit så vanligt att man inte längre rapporterar in det som sker. Det är allvarligt, inte minst för att det blir svårare att förebygga att liknande situationer uppstår igen”, säger Eva Karsten i pressmeddelandet.

LÄS MER: Nytt webbverktyg ska förebygga hot och våld på jobbet: ”Sådant som tidigare var otänkbart händer nu” 

LÄS MER: Arbetsmiljöverket: Vanligaste bristerna bakom våldet på vårdboenden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev