Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Alla har potential att få ett bra liv"

Publicerad: 22 mars 2019, 08:00

Foto: Pär Bäckström/BILDBYRÅN

Kompetensförsörjningen är Bodens största utmaning framöver. De flesta branscher behöver folk, säger nya arbetsmarknadschefen Helena Hansson.


Ämnen i artikeln:

Karriär

Skapande verksamhet är hennes grej, säger Helena Hansson, ny chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Boden. Helst snickrar hon, men ”inget finlir, utan stora saker”.

– Typ våra förstukvistar, bänkar, en bastu … Jag har ett behov av att vara för mig själv ibland, i mitt praktiska jag. Det är mitt sätt att hämta kraft.

Efter många år som lärare och rektor gick hon i höstas in som tillförordnad arbetsmarknadschef, en tjänst som nu permanentats.

– För mig, som bara jobbat i skolans värld, kändes det spännande att få knyta ihop både utbildning och arbetsliv. Det är en ny arena att verka på som inte bara handlar om utbildning för utbildningens skull utan om det som kommer efter. Vårt huvuduppdrag är ju att öka personers möjlighet till egen försörjning, säger hon.

Boden hade 3,2 procent öppet arbetslösa i fjol, jämfört med rikssnittet på 3,8 procent. Nästan 33 procent av kommunens arbetsföra befolkning jobbar dock just där – som kommunanställda.

Vilken är er största utmaning framöver?

– Kompetensförsörjningen. De som går i pension i dag är fler än de som blir tillgängliga i arbetskraften. Men vi vet att det finns personer framför allt bland ungdomar, nyanlända och människor som inte har svenska som modersmål som skulle kunna jobba om de fick rätt utbildning och rätt insatser.

Störst är personalbehoven inte oväntat inom skola, vård och omsorg. Enligt Helena Hansson ropas det dock efter arbetskraft även på andra håll.

– Transport, elektriker, bygg … det är samma sak överallt. Förr kunde man i statistiken se vissa utvalda områden med kompetensbrist, men nu måste de flesta branscher anställa. Vi har ingen stor industri i Boden, utan det är mindre företag vi har att samarbeta med, säger hon.

Rörligheten är relativt stor i kommunen, Migrationsverkets förläggningsboende har fört hit tusentals asylsökande. Som ibland stannat kvar, ibland flyttat vidare. Samtidigt har myndigheten varit en viktig arbetsgivare, konstaterar Helena Hansson.

Med din erfarenhet från skolans värld, ser du några särskilda områden där arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningarna kan samarbeta?

– Det finns hur mycket som helst! I utformningen av yrkesutbildningar, i att matcha rätt personer till rätt utbildning och ge rätt stöd för att de ska klara av den … Vi har ett fantastiskt samarbete med arbetsgivarna för att fler som inte har formell utbildning faktiskt ska få det. Vi tittar också på lärande ute på arbetsplatser, till exempel genom extratjänster – vad finns det i dem som går att värdera utifrån innehåll i gymnasiala kurser och kan generera ett betyg?

Arbetsförmedlingens förändrade uppdrag och eventuella konsekvenser för Boden vet man än så länge väldigt lite om, säger hon. Men några större svårigheter i sitt eget uppdrag vill hon inte peka ut.

– Egentligen är väl ingenting särskilt svårt. Jag tycker att jag har ett roligt jobb! Och duktiga, kompetenta medarbetare. Här finns ett driv att jobba med att få människor att hitta tron på sig själva och matcha det med behoven på arbetsmarknaden. Alla har en potential att utvecklas och få ett bra liv. Det låter kanske högtravande, men det är ju det alltihop handlar om.

Din egen potential då, vad är det bästa med dig som chef?

– Jag tror att jag är rätt kunnig på mitt område. Jag hittar alltid saker man kan förfina, förbättra eller lyfta en nivå till. Och så är jag prestigelös. Om något blir tokigt eller fel kan jag backa.

Fler lediga jobb på: https://www.dagenssamhalle.se/karriar

MITT CV

Namn: Helena Hansson, 47 år.

Nytt jobb: Förvaltningschef arbetsmarknad, Bodens kommun.

Yrkesbakgrund: Lärare i svenska och SO. Började som rektor i Boden 2005, därefter jobbat i Älvsbyns kommun och sedan åter i Boden som rektor för vuxenutbildningen. Sedan i höstas tillförordnad chef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Drivkrafter: ”Att få andra människor att växa."

Intressen: ”Friluftsliv och åka skidor – så klart, när man bor i Norrbotten.”

Dold talang: Målar akvarell.

Anna Lundegårdh

Reporter

al@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Karriär

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev