Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledarskap

"Äldre är ingen homogen massa"

Publicerad: 1 april 2019, 08:54

Helena Bjurbäck, ny äldreombudsman i Göteborgs stad.

Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN

– Det är inga problem att bli varm i kläderna här! konstaterar Helena Bjurbäck glatt efter en knapp vecka som äldreombudsman i Göteborgs stad – kommunens första.

Ämnen i artikeln:

Karriär

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


– Utifrån att jag från dag ett varit tillgänglig för samtal och mejl i det jag förväntas arbeta med så är det en rivstart. Men det känns gott att få ge sig in i värmen med uppdraget direkt, säger Helena Bjurbäck.

Den nyinrättade tjänsten, som har sin utgångspunkt i den uttalade politiska viljan att utveckla en åldersvänlig stad, handlar om att stärka de seniora göteborgarnas röster. Svara på frågor, ge information, råd och stöd till äldre och deras anhöriga, ta emot klagomål och lotsa rätt. Och framför allt föra synpunkterna vidare. Äldreombudsmannen ska kort och gott vara en kanal för att belysa samhälleliga brister och behov hos målgruppen.

– Jag driver inga enskilda ärenden, omprövar inte och kan inte ändra fattade beslut. Men jag kan samla behovsbilden och lyfta kunskapen till stadens politiker. På så sätt blir jag ett uppsamlingskärl för de äldres röster, säger Helena Bjurbäck.

De samtal hon hittills fått har handlat om kollektivtrafik, vård och omsorg, men hon räknar med en brokig bukett av ämnen framöver – från digitalisering till tillgänglighet och service.

– En bra stad att åldras i kan inbegripa precis allt, tänker jag.

Kommunala äldreombudsmän är ett relativt fåhövdat släkte. Uppsala, Stockholm och Linköping har varsin. Södertälje och Huddinge har dragit in sina, medan Enköpings nyligen fick respit till halvårsskiftet. Norr om Uppsala finns ingen alls. Att funktionen är efterfrågad tvivlar dock få på, och seniorföreningar har länge efterlyst en ombudsman i varje kommun.

I Helena Bjurbäcks uppdrag ingår även att omvärldsbevaka och sprida kunskap kring åldrandets villkor. Men ”äldre” är en heterogen grupp, poängterar hon, eftersom åldrandet spänner över flera sinsemellan väldigt olika livsfaser:

– Att vara 65 kan vara en helt annan sak än att vara 95 sett utifrån vårt biologiska, sociala och psykologiska åldrande. I yngre åldersgrupper finns ju variationer i behov, intressen och rättigheter och det förändras inte med åren – livet blir snarare mer komplext. Det går inte att klumpa ihop och behandla äldre som en homogen massa.

Rent fysiskt har den nya äldreombudsmannen placerats på utvecklingscentret Senior Göteborg, men nås främst alltså via mejl och telefon. Helena Bjurbäck beskriver sig som en utåtriktad, varm och lyhörd person. En nödvändig styrka i rollen, framhåller hon.

– Ja, det ska inte bara vara lätt att ta kontakt med mig, utan det ska vara ett gott möte. Det tycker jag är viktigt som ombudsman. Jag ska vara någon som man känner sig trygg med att vända sig till.

MITT CV

Namn: Helena Bjurbäck, 38 år.
Nytt jobb: Äldreombudsman, Göteborgs stad.
Yrkesbakgrund: Socionom. Arbetat bland annat med myndighets- och utredningsarbete, projektledning och närområdessamverkan inom äldreomsorgen i Göteborgs stad samt med strategiskt kvalitetsarbete som utvecklingsledare i Lerums kommun. 
Drivkrafter: ”Jag har alltid haft ett djupt och genuint intresse för livsvillkor. Vi föds och dör, och allt däremellan intresserar mig mycket som socionom. Så människans livslopp är en drivkraft – att få skapa något gott där. Göra skillnad.”
Intressen: ”Mitt nummer ett är min familj.”
Dold talang: Frilansande sångerska (jazz och visor) och konstnär.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev