lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Vi belyser även kommunismens brott

Myndigheten Forum för levande historia har fått i uppdrag av regeringen att informera om både Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Och det är ett uppdrag som vi arbetar med kontinuerligt, replikerar överintendent Eskil Franck.

Publicerad: 10 oktober 2014, 11:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kompetensutveckling

REPLIK. I sin Perspektivartikel i Dagens Samhälle ”Inget säger att inte kommunismen kan göra comeback skriver journalisten Wolfgang Hansson att ”samhället satsar resurser på att minnet av Förintelsen ska hållas levande men kommunismens brott faller i glömska”. Detta är inte en korrekt beskrivning.

Myndigheten Forum för levande historia har enligt sin instruktion från regeringen ett uppdrag att informera om både Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten.

Vi har framställt material med flera fördjupningsnivåer – både i skriftlig form och som en egenproducerad film Från dröm till terror – som vi erbjuder lärare och elever att användas inom ramen för undervisningen. Materialet fokuserar på händelserna i Sovjet, Kina och Kambodja 1917-1989. Materialet finns på Forum för levande historias sajt. Vi genomför också lärarfortbildningar i ämnet, nu närmast i dag fredag den 10 oktober i Söderköping.

Nämnas bör också att såväl Förintelsen som Gulag numera ingår som obligatoriska undervisningsmoment i den allmänna skolans läroplan.

Forum för levande historia har ett nationellt uppdrag och vår erfarenhet är att vårt material och våra tjänster nyttjas på bred front över landet och därmed skapar förutsättningar för att kommunistiska regimers brott mot mänskligheten inte faller i glömska, utan framstår som varnande exempel på vad som sker när demokratin, toleransen och alla människors lika värde åsidosätts.

Eskil Franck, överintendent Forum för levande historia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kompetensutveckling

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev