torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Vårdplatser kan stängas när hyrpersonal stoppas

Publicerad: 5 januari 2023, 10:55

Region Sörmland siktar på att ersätta runt 80 inhyrda sjuksköterskor med ny ordinarie personal. Hittills har dock bara ett tjugotal nya medarbetare rekryterats.

Foto: NIKLAS LARSSON

Om en knapp månad ska Region Sörmland kraftigt reducera inhyrningen av sjuksköterskor. Det kan leda till att 16 vårdplatser inom psykiatrin stängs.

Ämnen i artikeln:

PersonalbristRekryteringRegion SörmlandHyrpersonalSenaste nytt

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


I slutet av november meddelade regionen att den ska försöka bli oberoende av inhyrd personal. Höjd ersättning för arbete på obekväm tid, erbjudanden till hyrpersonal om fasta anställningar samt en rekryteringsbonus till dem som värvar en kollega är åtgärder som ska leda mot målet. Första steget är att från februari kraftigt reducera inhyrning av sjuksköterskor.

Men på psykiatriska kliniken i Nyköping, som även ansvarar för psykiatrin i Katrineholm, har nyrekryteringen gått trögt. Nu förbereder kliniken sig för att stänga 16 av 41 vårdplatser, skriver Södermanlands Nyheter. 

– Det är en plan som tagits fram om vi inte lyckas rekrytera så många sjuksköterskor som behövs. Det är bra att enheterna förbereder sig på en sådan situation. Men om vi har brist på sjuksköterskor den 1 februari så kommer arbetet med att hitta personal att fortsätta även efter det, säger Mari Kampf Westerberg, chef för divisionen psykiatri och funktionshinder, till tidningen.

Regionen kan också tvingas stänga den medicinska intermediärvårdsenheten i Nyköping. 

– Men det görs bara om det kan ske på ett patientsäkert sätt, säger sjukvårdsdirektören Magnus Johansson till Södermanlands Nyheter. 

Regionen ska ersätta runt 80 inhyrda sjuksköterskor med ny ordinarie personal, men hittills har bara omkring 20 nya medarbetare rekryterats.

LÄS MER: Så ska Sörmland bli kvitt hyrsjuksköterskor 

LÄS MER: Efter överprövningen – ny upphandling av hyrpersonal 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev