Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Vår kampanj avlivar fördomar om yrkesprogram

Stockholms Stads kampanj ger korrekt fakta om vad ett yrkesprogram är och vad det kan leda till. På så sätt bidrar kampanjen till att bryta normen, och i förlängningen få fler sökande.

Publicerad: 28 februari 2017, 13:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vår yrkeskampanj bygger på kunskap om vad som styr elevernas gymnasieval, skriver debattören.


Ämnen i artikeln:

YrkesutbildningStockholmGymnasieutbildning

Replik. Kampanjen har väckt intresse och känslor, det är bra och var också själva poängen. Med debatten ökar också räckvidden för kampanjen, som redan nått cirka 384 000 elever.

Kritiken har bland annat handlat om att utbildningar ställs mot varandra i några av filmerna. Problemet med det enligt några, bland andra Lotta Edholm (L), är att de högskoleförberedande programmen visas upp som trista och förlegade, vilket kan bli ett problem eftersom bristen på till exempel ingenjörer och arkitekter är så stor. Andra menar att yrkesprogrammen är ett sämre alternativ eftersom de inte ger behörighet till fortsatta studier på högskolan.

Kritiken i sig visar behovet av kampanjen. Stockholms Stad har fler sökande till de högskoleförberedande programmen än någonsin! 14 000 elever går på samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammen och staden bygger just nu fler skolor för att möta behovet av ännu fler sökande. Låt oss alltså konstatera att det inte råder någon brist på sökande till de högskoleförberedande programmen.  Och nej, natur- eller samhällsvetenskapliga linjer är inte förlegade, utan högaktuella för många. Dock inte för alla, vilket vi vill peka på i kampanjen.

Det många kanske inte vet är att även yrken som kock, snickare, plåtslagare och vårdpersonal är bristyrken. 2016 var det bara cirka 15 procent som sökte till yrkesprogrammen i Stockholm. Det är kritiskt låga siffror och allvarligt ur ett samhällsperspektiv. Därutöver vet vi också att många hamnar fel när man väljer ett högskoleförberedande program, vilket naturligtvis ökar risken för avhopp.

Jag vill också klargöra en gång för alla att yrkesprogrammen visst kan ge allmän behörighet till högskolestudier. Då kan man göra ett aktivt val och lägga till aktuella ämnen. Om eleven vill studera vidare på ett program eller en kurs på högskolan som kräver särskild behörighet så behövs komplettering med enskilda kurser via Komvux.

Vår yrkeskampanj bygger på kunskap om vad som styr elevernas gymnasieval. Vi arbetar för eleverna ska välja rätt från början, utifrån vad som passar dem. Inte utifrån normen om vad som är ”rätt” eller tillräckligt ”fint”. Vi vill att eleverna ska uppfylla sina mål och genomföra sin gymnasieutbildning, oavsett om de väljer en teoretisk utbildning eller ett yrkesprogram. Ingen tjänar på de avhopp som tyvärr är ganska vanliga om man väljer ett program som inte är rätt. Framför allt innebär det frustration och besvikelse för den enskilda eleven.

Kampanjen synliggör och avlivar fördomar, ger korrekt fakta om vad ett yrkesprogram är och vad det kan leda till. På så sätt bidrar kampanjen till att bryta normen, och i förlängningen få fler sökande. Filmerna är avsiktligt tillspetsade för att väcka uppmärksamhet. De vill förmedla en känsla och skapa intresse – så att man går vidare och tar reda på mer om hur det är att gå ett yrkesprogram. Syftet var också att väcka debatt och skapa uppmärksamhet. Ni får själva bedöma om vi lyckats.

Jan Holmquist, gymnasiedirektör Utbildningsförvaltningen Stockholms Stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev