Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

”Utflyttade myndigheter utan lokal koppling riskerar att utarmas”

Regeringens besked att sju myndigheter ska flyttas ut i landet bygger på ett feltänk. Det är en björntjänst för såväl orten som för myndigheten som flyttas.

Publicerad: 30 augusti 2017, 14:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är, enligt debattören, svårt att få anställda att flytta med myndigheten.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmarknad

Att flytta 14 jobb från Stockholm till Göteborg genom Myndigheten för Kulturanalys är en helt försumbar åtgärd för Göteborgs arbetsmarknad. Likaså att flytta 120 jobb genom Strålskyddsmyndigheten till Katrineholm, då det ligger inom pendlingsavstånd till Stockholm och därför ändå inte flyttar ut från arbetsmarknadsregionen.

En myndighet ska placeras där den har bäst förutsättningar att verka. Ibland är det Stockholm, ibland en annan ort. Man kan också med visst fog påstå att koncentrationen av myndigheter till huvudstaden (152 av 237) är oproportionerlig.

Men man gör såväl orten som myndigheten en björntjänst med sådana här flyttar. Ett av argumenten är att det stärker upp den lokala arbetsmarknadsregionen om det finns myndighetsjobb, ofta akademiska, där. Men en myndighet som placeras i en ort utan tydlig koppling mellan myndighetens verksamhet och ortens lokala förutsättningar vad gäller arbetsmarknad, lärosäten etc riskerar att utarmas. Dessutom är det svårt att få de befintliga anställda att flytta med myndigheten då ofta även partnern vill ha ett specifikt jobb, vilket inte finns i den mindre staden. Alternativt, som i myndigheten för Kulturanalys fall, är antalet arbetstillfällen så få i en så stor arbetsmarknad som Göteborg att det bokstavligt talat blir som en droppe i havet.

Utgångspunkten bör därför istället vara matchning mot lokala förutsättningar för att därmed skapa kluster. Så flytta gärna myndigheter som relaterar till exportindustri, innovation inom industri och inom fordonsteknik till Göteborg. Transport och logistik likaså. Det tjänar såväl myndigheten som orten på.

Tyvärr är det inte bara regeringen som kört fast i detta feltänk. Lokalt runt om i Sverige har man också lobbat för fler myndigheter utifrån närmast rättviseperspektivet, inte i första hand premissen att det är bra för myndigheterna. Bland annat genomförde Västsvenska Handelskammaren tidigare i år en kampanj med långa kuvert innehållandes staplar symboliserande 152 myndigheter i Stockholm och 3 i Göteborg.

Om syftet är att stärka upp en arbetsmarknadsregion är det betydligt viktigare att satsa på forskning och utbildning med koppling till det lokala näringslivet. I Västsveriges fall handlar det främst om forskning och utveckling kopplat till fordonsindustrin men också exempelvis Life Science. Då uppstår förutom nya jobb också synergieffekter med näringsliv och därmed tillväxt och ännu fler nya jobb.

David Josefsson, Ledamot i fullmäktige (M) Västra Götalandsregionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmarknad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev