Kompetensförsörjning
Udda kommuntrio lobbar för egna arbetsförmedlingar - ”Man tänker helt fel”
Publicerad: 25 augusti 2021, 11:27
”Vi tre har funnit varandra för att vi är kommunpolitiker som har hållit på länge och är pragmatiska”, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN, SUVAD MRKONJIC
Kommuntoppar från S, M och C vädjar till regeringen: Låt oss få starta kommunala arbetsförmedlingar. ”Matchningsföretag vill bara tjäna pengar”, säger Patric Åberg (M) i Östra Göinge.
Tre kommunalråd med olika politisk färg i Ånge, Hultsfred och Östra Göinge har förenat sig i ett lobbyarbete gentemot regeringen.
– Vi är tre ungefär lika stora kommuner med hög arbetslöshet och många nyanlända. Vi är oroliga att vi inte kommer att få vara spelare i det nya systemet. Därför lobbar vi för att våra kommuner ska få ta över Arbetsförmedlingens uppdrag, säger Patric Åberg (M), Östra Göinge.
Bakgrunden är de senaste årens nedläggningar av Arbetsförmedlingens lokalkontor tillsammans med den pågående reformeringen av myndigheten. Externa aktörer på uppdrag av Arbetsförmedlingen ska ansvara för att rusta och matcha arbetslösa till utbildning och jobb. Både enskilda kommuner och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har varnat för att det kan uppstå vita fläckar i de delar av landet där matchningsföretag inte finner det lönsamt att etablera sig.
Patric Åberg hävdar att staten har övergivit kommunerna och dumpat mycket av det arbetsmarknadspolitiska ansvaret på dem – utan att betala.
– Alla kommuner har varit tvungna att bygga upp egna arbetsmarknadsenheter. Om vi själva inte hjälper de arbetslösa till jobb kostar det oss enorma pengar i försörjningsstöd. Numera ringer företagen oss när de ska ha arbetskraft, inte Arbetsförmedlingen.
Östra Göinge, Ånge och Hultsfred föreslår att de tre kommunerna i en försöksverksamhet ska få ta över Arbetsförmedlingens uppdrag i den egna kommunen. Mot betalning.
Moderaten Patric Åberg är kritisk till AF-reformeringen och tanken att externa aktörer ska ta över jobbmatchningen.
– Matchningsföretag har inget incitament att ta hand om dem som står långt från arbetsmarknaden, de vill bara tjäna pengar. Vi har en helt annan motivation, eftersom kostnaderna landar på oss om våra kommuninvånare inte får jobb. Man tänker helt fel om man inte ger kommunerna en aktiv roll i det nya systemet.
Hur stämmer detta med ditt eget partis politik?
– Det bryr jag mig inte om. Vi tre har funnit varandra för att vi är kommunpolitiker som har hållit på länge och är pragmatiska. Den ideologiska diskussionen om höger och vänster lägger vi åt sidan, säger Patric Åberg.
Almega har varnat regeringen för att låta kommuner bli aktörer i det nya systemet för jobbmatchning. Branschorganisationen hävdar att kommunerna med skattemedel i ryggen kan konkurrera ut matchningsföretagen.
– Det där är bara trams. Vår avsikt är inte att konkurrera med matchningsföretag, utan att hitta lösningar som ska funka. Så att inte människor hamnar i kläm, säger Patric Åberg.
Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred, avvisar också kritiken om att kommunerna skulle kunna konkurrera ut matchningsföretagen.
– Om någon privat aktör känner sig undanskaffad får man väl ta det. Vi är till för de arbetslösa, deras behov måste styra. Det är vår ledstjärna.
Läs mer: Ministerns besked: Reformeringen av AF går vidare
Erik Lövgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Ånge, kräver att kommunerna får en chans att ta ansvaret när staten har lämnat fältet.
– Med mera muskler på våra arbetsmarknadsenheter kan vi bli en viktig spelare i arbetsmarknadspolitiken. Och vi behöver en arbetsförmedling på plats.
Ånge, Hultsfred och Östra Göinge har uppvaktat arbetsmarknadsdepartementet, SKR och Almega om sitt förslag.
Statssekreterare Roger Mörtvik (S) på arbetsmarknadsdepartementet avvisar de tre kommunernas begäran.
– Jag ser inga förutsättningar för regeringen att bygga sådana särlösningar för enskilda kommuner. Det är oerhört viktigt att arbetsmarknadspolitiken fortsätter att vara statlig och likvärdig över hela landet.
Statssekreteraren passar i stället över bollen.
– I första hand bör de här kommunerna ha en dialog med Arbetsförmedlingen. Regeringen ser ju väldigt positivt på samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen och kommuner.
Hur sådana samverkanslösningar ska kunna se ut när Arbetsförmedlingen reformeras filar regeringen på just nu.
Läs även: Uppsala tar upp kampen om jobbmatchningen
En departementsskrivelse med närmare detaljer om detta kan komma att presenteras inom några veckor, enligt Roger Mörtvik.
Så vill kommunerna ta över AF-ansvaret
* Ånge, Hultsfred och Östra Göinge blir försökskommuner för kommunala arbetsförmedlingskontor.
* Arbetslösa som har behov av ökat stöd får sin planering på det lokala arbetsförmedlingskontoret som drivs av kommunen.
* Kommunen kan använda Arbetsförmedlingens resurser, privata aktörer och egna insatser.